Община Сливен
Областна администрация Сливен

Горещо време

02.07.2021 / 13:51

Напоследък в света се отчитат повече горещи и по-малко студени дни, като се прогнозира, че горещините ще стават по-чести и по-дълготрайни. От края на деветнадесети век средната температура на повърхността на Земята се е увеличила с 0,85°C, сочат научните изследвания.

Дългите периоди на необичайно горещо време могат да бъдат опасни, причинявайки здравословни проблеми, като топлинен удар и дори смърт. Горещото време става опасно когато температурите на въздуха се задържат повече от три дни над 30 градуса.

Продължителните високи температури водят до топлинно натоварване на тялото. То не може да се справи, ако не се вземат мерки. Балансираното хранене, приема на повече течности, плодове и зеленчуци са особено полезни в горещите дни.

Препоръки за поведение при горещо време:

• Поддържайте прохладата в къщи: Оставете прозорците затворени през деня, проветрявайте през нощта. При температура над 35ºС вентилаторът не помага за охлаждане – поставете пред него купа с лед.

• Пазете се от горещината: Изберете най-прохладната стая, особено през нощта. Ако няма как да поддържате приемлива температура вкъщи, прекарвайте по 2-3 часа на ден в хладно помещение – например в обществени сгради с климатици. Не излизайте в горещината – най-високата температура обикновено е около 14 ч. Избягвайте продължителни физически натоварвания. Не оставяйте децата и животните в паркираните автомобили.

• Не допускайте прегряване на тялото: Взимайте прохладни душове или вани. Правете си хладни компреси или обтривания, включително с мокри кърпички, потапяйте краката в хладка вода и т.н. Носете леко и свободно облекло от естествени тъкани в светли цветове. Излизайте с широкопола шапка и слънчеви очила. Пийте много вода и избягвайте сладките напитки и алкохола.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев