Община Сливен
Областна администрация Сливен

Д-р Събина Петканска: Няма как служебното правителство да се преструктурира в редовно!

sabina 4
21.06.2021 / 12:57

Д-р Петканска, каква е Вашата предизборна кампания сега, кое е различното от кампанията през март, какви послания отправяте?

 

- Надявам се предизборният щаб на БСП в Сливен да работи много по-добре от миналите избори и да успеем да покажем политиката и посланията на БСП пред цялата сливенска общественост. Надявам се водача на листата и ръководителя на щаба да изградят работеща структура за изборите, да сме обединени всички участници в изборите, а не всеки да работи самостоятелно, да си поставим общи цели, чрез които да представим добре програмата си.

 

Въпреки че изминалото време от 4.04 . е много малко, в България се случиха доста нови събития. И посланията, и вижданията ми за реформи и подобрения в различните обществени системи в България сега звучат много по-близко на много повече хора. Надявам се повече съграждани да изберат БСП за свой представител в парламента.

 

Предишната кампания ще се запомни с прояви на нетолерантност, с компромати на местно ниво, в някои от които се опитаха, макар и неуспешно, да замесят и Вашето име? Очаквате ли отново подобни нечестни игри? Доколко компроматите, фалшивите новини, политически некоректното поведение и говорене на отделни участници в изборната битка може да променят нагласите на избирателите?

 

- Не съм и не смятам да обръщам внимание на компромати и нетолерантни послания. Целта ми е да представя вижданията си за нужните промени в основните обществени системи в България, с очакването идеите да бъдат приети от възможно най-широк кръг от граждани и политици, включително и от други партии. И чрез това те да се превърнат в реалност, която да подобри живота на всички ни. Смятам, че избирателите отделят зърното от плявата и компроматите на много малко от тях ще повлияят на избора им.

 

След парламентарния вот на 4 април, Вие изнесохте изключително критичен доклад за представянето на Партията на областно ниво, за вялата кампания, за отсъствието от медиите, липсата на щаб и т. н. Вслушаха ли се във Вас ръководните партийни фактори, за да не бъдат повторени грешките и сега?

 

- Този въпрос трябва да зададете на областното и общинско ръководство . А дали са се вслушали и дали ще има подобрение, ще разберем на 11.07.

 

Има ли конкретни причини за стопяването на присъствието на БСП в предишния, най-кратък по живот, парламент - извън COVID, протестите или по-скоро неучастието ви там, новите формации и др. - чухме вече доста странични причини?

 

- Причините, както ги описах и в доклада си, са две. Първата е, че на политическата сцена се появиха нови партии като „Има такъв народ“, към която имаше големи очаквания, „Изправи се! Мутри вън“, „Българско лято“ и други. Това неминуемо доведе до отлив на избиратели от БСП.

 

Другата причина е, че БСП не успя да се представи пред обществото категорично като партия, желаеща промяна на статуквото, каквато категорично е. Убедена съм, че на предстоящите избори БСП ще представи една от най-добрите програми за развитие на България, ще спечели доверието на избирателите, ще подобри чувствително изборния си резултат.

 

Социолози прогнозират, че на 11 юли БСП ще има по-добър резултат от този на 4 април. „Маркет линкс“, агенцията, която съвсем не би могла да бъде упрекната в залитане към вашата партия, даже отчита паритет между БСП и Има Такъв Народ – и двете политически формации са с по 17% . Очаквате ли да подобрите резултата си, а ИТН да го снижи, с оглед на разочаровани техни избиратели от неизпълненото им предизборно обещание за мажоритарни избори. Може ли БСП да изпревари ИТН на национално ниво и какви са шансовете дори да бъде първа политическа сила? А на местно?

 

- Трудно някой може да отговори точно на тези въпроси. Но, изхождайки от поведението на Има такъв народ и лидера й Слави Трифонов, нормално и естествено е да има разочаровани симпатизанти и избиратели. Дори смятам, че ще е странно граждани да изберат да гласуват за Има такъв народ, при положение, че те не заявяват никакви позиции, не споделят виждания за каквото и да е. Дори царят по-често даваше интервюта и правеше опит да изразява някакво мнение.

 

Още по-лошо - те категорично заявяват, че няма да направят коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС, с което обричат България и след юлските избори да няма редовно правителство.

 

Убедена съм, че БСП, в лицето най-вече на националното й ръководство, ще съумее в тия избори да представи пред избирателите добре идеите си за реформиране на различните обществени системи в България, като изборната система, образованието, здравеопазването, пенсионната и като цяло социалната система, съдебната, обществения ред, местното самоуправление и не на последно място - категорични мерки за преодоляване на отрицателния прираст в България. Това да повиши доверието на българите в БСП и БСП да стане първа политическа сила на предстоящите избори.

 

Колко време живот прогнозирате за 46-тото Народно събрание?

 

- Надявам се новото Народно събрание да може да излъчи правителство, защото това е в интерес на всички български граждани. Но най-вероятно няма да изкара четиригодишния си мандат, ако няма коренна промяна в поведението на „Има такъв народ“.

 

Смятам, че служебният кабинет се справя с текущите си задачи, ясно представя пред обществеността наследството от управлението на ГЕРБ. Надявам се да работи активно по плана за възстановяване и да няма закъснение в България на очакваните еврофондове от плана за възстановяване .

 

Основният тест и изпит за служебното правителство ще е провеждането на изборите на 11. 07.

 

Някои политически анализатори лансираха хипотезата, че сегашното служебно правителство може да се преструктурира в редовен кабинет, излъчен от някоя от формациите в новия парламент. Какво е Вашето мнение?

 

- След редовните парламентарни избори на 11.07, парламентарните сили, които ще влязат в парламента, ще трябва да съставят ново правителство по процедурата, записана в конституцията. Ако политическите партии, излъчили правителство, одобряват работата на някои от министрите на служебното правителство, напълно е възможно тези министри да останат и в новия кабинет.

 

Но това не е преструктуриране на служебното правителство в редовно. Това ще е нова правителство, което може да има в състава си част от министрите на служебното правителство. Но може и да няма. Всичко зависи от волята на избирателя.

 

По-важният въпрос е дали след изборите на 11 юли БСП ще участва в правителство, в което участват Има такъв народ, ДБ Изправи се! Мутри вън. Според мен в интересите на България е добре и БСП да участва в такова правителство. Партиите на протеста и БСП, като основна опозиционна партия, да направят програма за реформиране на основните обществени системи чрез план за активна работа на парламента и да съставят правителство до изпълнението на този план .

 

Ако партиите на протеста и след изборите останат на позицията си, която Има такъв народ и сега заявява - да не правят коалиции и правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС, лично моето мнение, което ще предлагам, е БСП да участва в изготвянето на програмата за реформиране на България чрез работа на парламента, дори и без да участва в правителството. В името на това да има редовно правителство и да не отива към трети избори .

 

Логично е своето място в следващия парламент, ако бъдете избрана за народен представител, да виждате в здравната комисия. Освен здравеопазването обаче, по какви други актуални обществени проблеми може да сте полезна като законодател?

 

- Ако бъда избрана на народен представител, ще споделя своите идеи за реформи във всички важни обществени сфери в България с изявените специалисти най-напред от БСП от една страна, а от друга - ще подкрепям активно и ще работя за отстраняването на слабостите в структурирането на различните власти в България. Ще поставя на обсъждане в БСП, а надявам се това да се обсъжда и в Народното събрание, дали освен промени в изборния процес и въвеждането на мажоритарен елемент в изборите за народни представители, да не се търси и намери по-добър баланс за разделение на законодателната, изпълнителната и съдебната власти. Ще работя за съставяне на програма за реформиране на България и чрез споделяне на идеи и с останалите реформаторски настроени народни представители. За да може идеите на БСП да се превърнат в реалност .

 

Според Вас, кое е най-важното в работата на народния представител?

 

- Най важната работа на народния представител е да работи задълбочено и безпристрастно по законодателството на България в интерес на българските граждани. Като се среща с представители на различни общности и си изгражда визия за развитие на България, която да се отразява в законодателството.

 

Друго важно задължение е да участва отговорно при изборите на представителите на парламента в различните агенции и комисии . Както и да участва в парламентарния контрол. Смятам, че народните представители трябва да не се занимават с кадруване в държавната и общинските администрации в техните райони, това е работа на изпълнителната власт. Работата на народните представители е да познават всестранно живота в собствените си райони и чрез законодателни инициативи да работят за обществения интерес.

 

За какво ще призовете вашите опоненти?

 

- Призовавам всички кандидати за народни представители да се опитаме да анализираме слабостите в развитието на България в последните 10, а дори и 30 години и чрез този анализ да се появят идеите за реформиране на България, превръщането й в европейска държава с добра среда за живот. За да може гражданите да изберат политическо представителство, което да ги представлява.

 

Призовавам и всички избиратели да се запознаят с идеите на отделните политически сили за реформи в избирателната система, реформи в структурирането на законодателната, изпълнителната и съдебната власти, с цел максималната им самостоятелност и независимост. Също и прекратяване на сегашната обвързаност, най-вече между законодателната и изпълнителната власт, а оттам и симбиозата на тия две власти със съдебната. И не на последно място - идеите за реформи в образованието, здравеопазването, съдебната система, националната сигурност. Избирателите да направят своя осъзнат избор за политическа партия, която да ги представлява достойно.

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев