Община Сливен
Областна администрация Сливен

Следващият парламент трябва да отстрани съществуващите от 30 г. слабости в структурата на различните власти

sabina 4
08.06.2021 / 21:55

Коментар на д-р Събина Петканска

 

Случилото се на 2.06.2021 г. е ясна оценка на САЩ за общественото развитие на България за последните 10 години.

От изявлението на САЩ се направиха много изводи, които са обект на постоянни дискусии през последните дни. Основните от тях - че ГЕРБ и други системни партии са подчинили на партийния си интерес и по-скоро на личността на лидерите си изпълнителната и законодателната власт, спецслужбите, независимите регулатори и част от съдебната система, медиите в България… Била е създадена авторитарна власт с един властови център, работещ за частни интереси и против интересите на обществото. Няма да ги коментирам, защото по това се изписа много и продължава да се пише.

Според мен до сега не си задаваме достатъчно ясно и достатъчно често най-важния въпрос, особено в навечерието на предстоящите избори на 11.07.2021 г. – какво да се направи от сега нататък, за да не се допускат за в бъдеще натрупалите се слабости и изкривявания.

Смятам за изключително неправилна позицията на новата партия „Има такъв народ“, че и след изборите на 11.07. няма да участват в никакви коалиции и договорености със системните партии, наречени от тях „партии на статуквото“, включително и с БСП. Защото това обрича на невъзможност обществото ни да преодолее слабостите и да вземе нужните решения за подобрение .

Много по-правилната държавническа позиция е преди изборите, от всички партии да се направи обществено открит анализ на причините, довели до създалата се ситуация, да се набележат мерки и действия за отстраняването на слабостите и недопускане явяването им в бъдеще. Защото, ако не се направи това , ако приемем теоретично, че за една нощ всички кадри с властови позиции от изпълнителна, законодателна, съдебна, медийна и всякакви власти преминат в ръцете на партии от протеста за период от 4-5 години, убедена съм, че ще стигнем до същите проблеми. Да не забравяме, че ГЕРБ спечели огромно доверие на гражданите и получи цялата власт в името на борба срещу корупцията и слабости в управлението на предишните партии. И при спазването на действащата конституция, и в голяма степен запазвайки общественото одобрение и доверие, за 10 години се превърна в символ на корупцията, потвърждение за което е и решението на САЩ.

Оценката оттам дойде и в един добър момент - предстоящите избори на 11.07. До изборите има повече от месец - изключително малко време, но все пак даващо добра възможност основните политически партии да представят вижданията си за подобрения на структурата на държавно управление с цел недопускане в бъдеще на такива изкривявания.

Това време дори може да се използва за изясняване позициите на партиите по най-важните въпроси, по които се приема, че трябва да има промени. Това може да става по време на дискусии в обществените медии, при коментари на статии и позиции на партийни представители, коментари в интернет и по други начини за открита комуникация между партиите, които трябва да са посредника на гражданите. За доближаване на позициите им по най-наболелите въпроси, които се смята, че трябва да има промяна. За да може следващият парламент не само да излъчи редовно правителство, но и да отстрани съществуващите от 30 години слабости в структурата на различните власти.

Да започнат задълбочени дискусии между партиите за промяна в избирателната система, дали да се запази пропорционална, или да се мине на изцяло мажоритарна или на смесен тип, мястото на прокуратурата в съдебната система, формирането на ВСС, начина на наложителните реформи в здравеопазването и образованието, дали да се запази сегашното структуриране на пълномощията на Народното събрание да излъчва изпълнителната власт, специалните служби, независимите регулатори и да има влияние във ВСС. С което на практика става така, че лидерът на спечелилата партия добива основно влияние в изпълнителната и законодателната власти, избира независимите регулатори и добива силно влияне върху съдебната власт. Или става силна концентрация на власт, която неминуемо води до авторитаризъм. Да си припомним управлението и на Иван Костов, и на Жан Виденов. А в същото време президентът, който се избира пряко от народа, е реално без властови позиции .

Ще използвам факта, че съм кандидат за народен представител от БСП, да споделя със сливенската общественост и с ръководството на БСП, в периода до изборите за парламент на 11.07., вижданията и възможностите за подобрения в различните обществени сфери. И ако бъда избрана за народен представител в бъдещия парламент, ще предлагам и отстоявам вижданията си за подобрение средата за живот в България.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев