Община Сливен
Областна администрация Сливен

Областният управител, ръководителите на прокуратурата и ОД на МВР проведоха среща във връзка с изборите

07.06.2021 / 16:37

Противодействието срещу нарушения на изборното законодателство бе основна тема на среща, проведена на 7 юни, с участието на областния управител Минчо Афузов, заместника му Антоний Андонов, ръководителите на Окръжната и Районната прокуратура Пламен Стефанов и Катя Колева, директора на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков. Целта бе да се създаде организация за свободно упражняване на вота, за максимално ограничаване на негативни практики, свързани с платено гласуване и други незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. В тази връзка предстоят срещи с кметове и кметски наместници, с длъжностни лица, ръководители на фирми.

 

Обсъдена е превенцията на рисковия контингент.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Законодателят е предвидил наказателна отговорност за лица, които предлагат имотна облага на някого, за да гласува за определен кандидат или политическа сила – от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 20 000 лева. Престъпно е и деянието на лице, което поиска имотна облага в полза на определен кандидат. Наказанието е до 3 г. лишаване от свобода и глоба от 1000 до 5000 лева.

 

„За мен, като областен управител, организирането на честни и прозрачни избори е основна задача. Това е част от демократичните права на всеки и, разбира се, е една от главните цели на служебното правителство. Затова в областната администрация създадохме ефективна организация, съгласно правомощията ни, за дейността на РИК. Ще положим максимални усилия за осигуряване на свободен достъп до избирателните секции, за нормално протичане на изборния процес, както и за бърза реакция на сигналите за нередности“, коментира областният управител Минчо Афузов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев