Община Сливен
Областна администрация Сливен

Започна изграждането на два нови социални центъра

Започна изграждането на два нови социални центъра
27.05.2021 / 16:46

„Радвам се, че от днес стартираме изграждането на два нови социални центъра в Сливен, с които допълнително ще се подобрят социалните услуги в общината. Зрелостта на едно общество се измерва и по отношението му към хората в неравностойно положение“, заяви днес кметът Стефан Радев по време на официалния старт на дейностите по изграждане.

 

Двата социални центъра ще се намират до Дом за стари хора в Сливен, като в тях ще бъдат настанявани потребители от Дома за хора с умствена изостаналост в селище „Качулка“. Кметът Радев използва случая и разсея спекулациите като заяви, че построяването на двата социални обекта, няма да наруши обичайната дейност на Дома за стари хора, тъй като той разполага с два пъти по-голяма площ от необходимата за такъв тип институция.

 

Двата центъра ще бъдат изградени по Проект „Подкрепа за деинституционализация на социални услуги за хора с увреждания в община Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

 

Единият център ще бъде за грижа за лица с психични разстройства, а другият, за грижа за лица с умствена изостаналост. Изграждането на инфраструктурата за предоставяне на конкретните социални услуги се основава на функционални изисквания и насоки, разработени от Министерство на труда и социалната политика и са съобразени с действащите европейски документи за деинституционализация и живот в общността, както и в съответствие на Плана за действие за периода 2018-2021 г., за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

 

И двете социални структури ще бъдат с капацитет 15 места, като ще бъдат оборудвани и съобразени с най-съвременни удобства, свързани със спецификата на работа и комфортната среда за потребителите и те ще имат достъп до здравна и обществена инфраструктура. Целта е извеждането на възрастните хора и хората с увреждания от специализираните институции и настаняването им в среда близка до семейната. На територията на община Сливен функционират и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, и Център за социална рехабилитация и интеграция. По този начин ще бъде осигурен достъп до качествени, достъпни и ефективни междусекторни услуги на потребителите, според техните реални потребности.

 

„Новите сгради ще разполагат с всички удобства. Наш дълг е да се грижим за тези хора“, бе категоричен кметът Стефан Радев.

 

Срокът за изпълнение на дейностите е седем месеца.

 

Този документ е създаден в рамките на проект BG16RFOP001-5.002-0015-C01

от 07.01.2019 г. „Подкрепа за деинституционализация на социални услуги

за хора с увреждания в община Сливен", който се осъществява с

финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020

г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за

регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията

се носи от Община Сливен и при никакви обстоятелства не може да се

счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския

съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014 -2020 г."

Още снимки от новината

Европейски съюз
Община Сливен
Региони в растеж

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев