Община Сливен
Областна администрация Сливен

По-малко болни, повече ваксинирани за седмица в област Сливен

17.05.2021 / 16:36

За поредна седмица в област Сливен се наблюдава тенденцията за намаляване на новозаболелите и увеличаване на ваксинираните граждани. Заболеваемостта в областта е 122,7 души на 100 хил.души население и отново е с близо 10 пункта по-ниска от средната стойност за страната – 132,2 на 100 хил. души , съобщиха от Областния кризисен щаб. Област Сливен все още остава в червената зона на картата за заболяването, тъй като случаите са над 120 на 100 хил. души население.

 

В периода от 10 до 16 май с COVID – 19 са диагностицирани 89 жители на областта. Средната им възраст е 56,7 години. Сред тях са две медицински сестри от болничната помощ в Сливен и учител от община Твърдица. Излекувани са 171 души.

 

За съжаление, починаха 9 пациенти с коронавирусни инфекции и придружаващи заболявания. Най-младият от тях е на 38 години. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

 

Болните към момента в областта са 353 души. От тях 79 са хоспитализирани. Останалите провеждат лечението си в домашна изолация, под наблюдението на личните лекари.

 

От началото на кампанията досега са поставени 21 410 дози от ваксините, като 8 220 от тях са втори игли. Област Сливен разполага с всички видове ваксини – РНК и векторна. Имунизацията се извършва чрез общопрактикуващите лекари, ваксинационните центрове и чрез записване в електронната платформа на МЗ.

 

Областният щаб призовава гражданите да се придържат към противоепидемичните мерки. Правилното носене на предпазни маски, спазването на физическа дистанция, редовната дезинфекция и честото миене на ръцете ограничават риска от инфектиране.

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев