Община Сливен
Областна администрация Сливен

„Жив е той, жив е!“ звуча за 181-годишнината от рождението на Хаджи Димитър

10 mai
10.05.2021 / 16:11

„Жив е той, жив е!“ прозвуча на 10 май в Сливен, на тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър“ послучай 181-годишнината от рождението на воеводата. Известната Ботева балада бе изпълнена от Невена Ичеренска от ансамбъл “Браво“. Гост на ритуала бе областният управител Чавдар Божурски.

 

Неслучайно на Хаджи Димитър са посветени едни от най-красивите стихове в българската литература, един от най-величествените монументи – паметникът на площада, е издигнат от признателните поколения. Името на героя се произнася с гордост от всеки, който се нарича българин, каза в обръщение към присъстващите кметът на общината Стефан Радев.

 

Венци и цветя бяха поднесени от гостите на ритуала, от името на земеделския министър, народни представители и началника на Сливенския гарнизон, от граждански организации, ученици и директори на училища, от жители на града. Ритуалът бе организиран от община Сливен и военно формирование 22 220.

 

Хаджи Димитър загива едва на 28-годишна възраст. Пътят му към безсмъртието започва с думите „Братя, да умрем като българи“ при последното му сражение за свободата. От 1883 г. насам признателните сливенци отбелязват на общоградски събития годишнините от рождението му и от подвига му. Паметникът на Хаджи Димитър е открит през 1935 г. на централния площад. Тогава площадът е именуван на войводата.

 

Десети май е обявен за Ден на Хаджи Димитър с решение на общинския съвет в Сливен от 1999 година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев