Община Сливен
Областна администрация Сливен

Деян Дечев - кой е той, или защо написаното остава

30.03.2021 / 22:16

26.05.2013 / 10:31:52

 

 

В средата на февруари т. г. разговаряхме с лидера на БСП в Сливен Деян Дечев. Беше ми любопитно кого „назначи” „Седмица” на мястото на Мартин Славов, казано на шега. Макар че именно скандалът „Сливен гейт” разчисти пътя на Дечев към лидерския пост, а сега и към депутатското място.

 

Е, първото ми впечатление бе положително и похвалих младия лидер. Той изглеждаше позитивен и добронамерен и не носеше в себе си самонадеяността на по-старите партийни играчи. В своето писание сложих повечко „медец” за насърчение подир серията от вътрешнопартийни скандали и междуособици, та текстът ми май позамириса на репортаж в „Сливенско дело” от време оно.

 

А кой всъщност е Деян Дечев? – се питат и до днес мнозина, включая и негови съпартийци. Визитната му картичка е твърде скромна: завършил е транспортния техникум в Сливен, по сетне – „Международни отношения” в Свищов. Бил политически сътрудник на БСП – Сливен от 2003 година. Кратката му професионална биография се изчерпва с 2 години координаторство на българо-немска компания за ветрогенератори край Каварна, а известно време е бил сътрудник на евродепутата Евгений Кирилов.

 

Впрочем, тъкмо с името на Кирилов и на Станишев се свързва налагането на кандидатурата му за лидер на местната БСП, не без известни слухове за манипулиране на делегатите на общинската конференция. Но това е нещо нормално почти във всяка партия. В хода на предизборната кампания обаче поведението на кандидата за депутат Деян Дечев бе противоречиво, пропито от несигурност, от липса на опит и на способност за диалог както с избирателите, така и с медиите.

 

Напук на редица одумки и какви или не внушения, младият лидер не се оказа бикомерсиален в политически план, с което предизвика дори известни симпатии. Неспособността му да осигури дори елементарни финансови средства, включая за информационното обслужване на предизборната кампания, не бива да се брои само като червена точка. Оттам тръгна шеговитият лаф „Къде си, Асене?” и „Къде си, Кольо?”. Доколкото знам, едва на финала при закриването й, и по-точно за спектакъла на Нешка мастит партиен другар е осигурил за партийната каса известна сума.

 

Нашата информационна сага с господина Дечев още от февруари до 10-ти май т. г. няма прецедент в 22-годишната история на прехода, в която като ответ за съвестно изпълняваните от нас ангажименти ни бяха демонстрирани дребни шмекерии, липса на уважение към нашата медия и пр. През ден, през два Дечев назоваваше нови и нови срокове за евентуално окончателно договаряне, докато през същото време рекламното каре и всички информации за предизборните срещи на БСП и пр. не слизаха от нашия сайт. Но това е в графата „речено - несторено”. Него можем да преглътнем в името на идеал, кауза и т. н. Ще спестя неудобния факт как въпросният господин се опита веднъж да се разплати с нашата медия в кулоарите на местния парламент…

 

В петък, и въобще след вота, иначе скромният в изказа си предизборно и „емигрирал” от всички дебати /дори при закриването на кампанията на БСП/ Деян Дечев се „поразбъбри” в стил „Станишев” и направи някои нелепи внушения относно изборните секции в Сливенско и случая „Костинброд”. И тогава лъсна окончателният печален извод, че в парламента влиза един програмиран по „станишевски”, без свой характер и своя кауза млад политик, готов да папагалства по различните теми… Защото, ако осмислим неговия житейски път, опит и пр., ще се убедим, че думата ни е за един политически акт /избор на даден депутат/, който вероятно няма прецедент в историята на прехода досега. Затова става все по-трудно за сливенската БСП да защити както необходимостта от избора на Дечев, така и на Жаблянов, например. Никой не може засега да обоснове защо и за какво те ще ни представляват и какво могат да сторят за людете от Сливенски регион със своите скромни познания в тази или онази сфера.

 

В този дух са съжденията на много хора, включая от БСП в Сливен. С какво евентуално ще бъде полезен на региона ни депутатът Деян Дечев? С известни свои познания за възобновяемите източници, или че е бил нещо като писар на Евгений Кирилов?

 

С алабализмите за изпратени уж костинбродски бюлетини в Сливен Деян Дечев сериозно увреди представата за себе си като политик. Доколкото научаваме, нямал никакво намерение да сдаде поста лидер на БСП. Той щял да ги съвместява безпроблемно. „Седмица” научи още, че това никак не се харесва на предшественика му Мартин Славов, който искал да се върне воглаве на БСП.

 

А проблемите пред местните червени ще бъдат решавани с усърдието и предаността на познати нам вече лица. Включая „пчеличката Мая” и „мравка Доброславка”… Всички знаят за кои две дами става дума…

 

Георги Вл. ПОПОВ, Седмица

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев