Община Сливен
Областна администрация Сливен

Да опазим децата и здрави, и образовани в пандемията

Subina 2
26.03.2021 / 11:43

Да опазим децата и здрави, и образовани в пандемията, с това ще трябва да се справим като родители.

Днес те са под двоен риск – КОВИД и он-лайн обучението, затворени пред екраните на компютри и таблети, изнервени и уморени… Сега нямаме изход– здравето е по-важно, но в бъдеще трябва да ги опазим и образовани и психически стабилни.

 

БСП има свои предложения за това как обучението в електронна среда трябва да се промени, да има единна национална образователна платформа, държавата да осигури достъп на всички деца до устройства и интернет, да бъдат чути учителите как да се променени начините за преподаване он-лайн.

 

Учителите, като лекарите, понесоха трудностите на Ковид и преживяха огромна промяна в работата си! Моите уважения към тях, още повече, че винаги съм казвала, че здравата нация е тази, която е добре образована!

 

Притеснена съм за Сливен – тук е още по-трудно заради социално-икономическите ни проблеми! Сливен е областта с най-ниска оценка по образователните показатели според официални данни. За 2020 г. делът на повтарящите и този на напуснали¬те основното и средното образование са най-високите в България! 3,24% от сливенските деца са повтаряли при 0,89% за страната! Напусналите преждевременно училище са двойно повече от средния за стра¬ната – 5,7% при 2,9% в страната. Голямо предизвикателство продължава да бъде недостатъч¬ният брой на учителите!

 

Нашият местен проблем може да бъде решен чрез общи усилия на образователни, социални власти, но голямата промяна трябва да дойде от цялата система.

 

Ето какво предлага БСП:

- Повишаването на средствата за образование до минимум 5% от БВП е един от акцентите в предизборната програма на БСП. В момента България отделя за образование едва 3,9% от БВП при средно 4,7% за ЕС.

 

- Искаме изравняване на материалните условия във всички детски градини и училища, като бъде осигурена образователна среда, отговаряща на всички съвременни изисквания.

 

- И още нещо много важно – прекратяване на подмяната на българската култура и история и засилване на възпитателната функция на училището и детската градина в дух на традиционните национални ценности.

 

- Задължителното въвеждане на един учебник по предмет, който да бъде изготвен от Министерството на образованието и науката, също е записано в програмата.

 

Гласувайте с Бюлетина #4 за БСП

И с преференция #103 За Д-р Събина Петканска-Вълева

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев