Община Сливен
Областна администрация Сливен

Имунизации срещу COVID-19 в област Сливен за периода 15 – 21 март

15.03.2021 / 11:43

Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването разпореди да бъдат блокирани наличните количества от ваксината срещу Covid-19 „АстраЗенека“. Докладван е един случай на сериозна нежелана реакция. Връзка с приложението на ваксината не е доказана. Независимо от това, от 12 март в цялата страна временно е преустановено прилагането на лекарствения продукт до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата. Пациентите, които вече са ваксинирани, нямат причина за безпокойство, съобщиха от РЗИ.

 

Областният кризисен щаб информира, че се очаква преразпределение на РНК-ваксини за област Сливен. Здравните власти са създали следната организация за имунизация през настоящата седмица:

 

В разкритите временни специализирани имунизационни кабинети в област Сливен по график продължава ваксинирането на изявилите желание лица, ангажирани с организацията и провеждането на изборите за народни представители на 4 април, както и необхванатите лица от I-ва и II-ра фаза, определени в Националния ваксинационен план: медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг помощен персонал. Поставя се и втора доза на имунизираните вече в тези кабинети лица.

 

Желаещите имунизация следва да се запишат при личните лекари. При доставка на ваксини всеки общопрактикуващ лекар обявява на видно място в практиката си ред и часови график за извършване на ваксинации срещу COVID-19 на пациентите от своята пациентска листа, като с предимство са лицата от фаза IV на Националния ваксинационен план: възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания.

 

Работата на националния електронен регистър за ваксинация временно е преустановена. Записаните в регистъра служебно ще получат нов час за ваксинация, за което ще бъдат уведомени по избрания от тях начин – чрез кратко съобщение на мобилен телефон или чрез имейл.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев