Община Сливен
Областна администрация Сливен

За задължителната паспортизация на сградите

09.03.2021 / 12:12

За паспортизацията на сградите в община Сливен пред журналисти говори зам.-кметът по строителството на община Сливен инж. Любомир Захариев. „Процесът по паспортизиране на съответната сграда не е лесен, не е евтин и изисква време. В Сливен има само две фирми, които са лицензирани и могат да извършват техническо и енергийно обследване на строежите, необходими за издаването на технически паспорти“, посочи зам.-кметът.

 

Документът се издава на целия обект или съоръжение, като за целта трябва собствениците да стартират процедурата. Сключва се договор с фирмата, която да направи обследванията на базата, на които се издава нужният документ – технически паспорт. Той обърна внимание и на това, че цените за услугите ще варират в порядъка на от около 3 лв. за кв. м, в зависимост от типа сграда и наличната строителна документация, с която разполага. Любомир Захариев се надява срокът за паспортизация на жилищата, който е до края на 2022 година, да бъде удължен, защото има много голям брой сгради, на които предстои да бъде изготвен технически паспорт.

 

Предстои паспортизация и на голяма част от общинските сгради на територията на община Сливен.

 

„Това ще бъде трудоемко за финансовия ресурс на Общината, тъй като много от общинските сгради нямат технически паспорт“, каза още инж. Любомир Захариев. Той информира, че предстои планираното обследване и паспортизация и на мостовите съоръжения, за които община Сливен е сключила договор с Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев