Община Сливен
Областна администрация Сливен

Ваксините-ключов компонент за преодоляване на COVID-19

02.03.2021 / 19:16

Пандемията на COVID-19 е глобална криза с опустошителни здравни, социални и икономически последици. COVID-19 може да причини тежко заболяване и смърт. След тежко боледуване има дългосрочни последици при хора от всички възрасти, включително при иначе здрави хора.

Ефективните ваксини, заедно с други мерки за опазване на обществено здраве, терапевтично поведение и лечение, са ключов компонент за преодоляване на COVID-19.

Ваксините действат, като подготвят имунната система на човека (естествените защитни сили на организма) да разпознае и да се защити срещу определено заболяване.

Ваксините срещу COVID-19 предизвикат имунни реакции срещу част от SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19. Ако лицето, на което е поставена ваксина срещу COVID-19, впоследствие се зарази от вируса, имунната му система го разпознава. Тъй като вече е готова да атакува вируса, имунната система е способна да осигури защита срещу болестта COVID-19.

Ваксините срещу COVID-19 са разработени в съответствие със същите законови изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства.

Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство.

 

 

РЗИ-Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев