Община Сливен
Областна администрация Сливен

Обсъдиха обхвата на социалните услуги в община Сливен

24.02.2021 / 16:10

Информационна среща за разкритите от Община Сливен социални услуги се проведе днес в зала „Май“. На нея присъстваха зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, секретарят на общината Валя Радева, кметове на малки населени места и кметски наместници, експерти от Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ към Общината.

 

В рамките на срещата пред кметовете и кметските наместници бяха представени акценти и параметри в различните услуги за социална подкрепа, от които могат да се възползват нуждаещите се лица в малките населени места. В дискусията бяха обсъдени и настъпилите промени в предоставянето на социални услуги заради влезлия в сила нов Закон за социалните услуги. Измененията в нормативната база предвиждат от следващата година насочването за различните социални услуги да се извършва от общините. В тази връзка беше представен проект на Община Сливен, свързан със създаване на нова структура – комплекс от социални услуги в подкрепа на лица в семейна и близка до семейната среда. По думите на социалните експерти се очаква тази структура да бъде обособена и да заработи в отделен обект с цел да обхване максимален брой нуждаещи се лица.

 

В хода на дискусията, на кметовете и кметските наместници, беше припомнено създаването на Общинската хранителна банка миналата година като част от мерките в помощ на жителите на общината, поставени под карантина. Зам.-кметът Пепа Чиликова посочи, че в случай на нужда ще се търси вариант за доставка на хранителни продукти от първа необходимост на домакинства под карантина в малките населени места. Тя припомни още и за разкриването на двата социални центъра за предоставяне на услуги за подкрепа в общността среда в сградата на бившето Начално училище „Хаджи Димитър“ в кв. „Клуцохор“. Единият е Център за обществена подкрепа, а другият - Дневен център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев