Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът Стефан Радев: В паметта си винаги ще свързваме Атанас Скатов с върховете

Stefan_Radev
05.02.2021 / 16:32

Сливенският алпинист Атанас Скатов загина в опит да покори пакистанския връх К2 в планината Каракорум, съобщиха днес от пакистанската агенция, която обслужва експедицията, част, от която беше и алпинистът.

 

Пред медии днес кметът Стефан Радев заяви, че за сливенската общност загубата е огромна. Към семейството и близките на алпиниста той изрази дълбоки и искрени съболезнования.

 

„За пореден път природата показва силата си. Ще запомня Атанас Скатов с високите цели, които винаги си поставяше, огромните енергия, хъс и плам, с които говореше за алпинизма. В паметта си винаги ще го свързваме с върховете“, каза още кметът Радев.

 

Известният алпинист е удостоен със званието Почетен гражданин на Сливен през 2015 г. Година по-късно получава грамота за цялостен принос за развитието на родния град, носител на награда „Златна България”, спортист на месец май 2014 г. за изкачването на връх Еверест. Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил връх над 8000 м. – Чо Ою без помощта на шерпа и изкуствен кислород. Една от книгите му, част от поредицата „Над 8000 метра“ беше представена в Сливен през 2018 г.

 

Още снимки от новината

Stefan_Radev

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев