Община Сливен
Областна администрация Сливен

Поръчката на храна - предпочитана услуга

porychkata na hrana
26.01.2021 / 13:37

Изгладнелите и търсещи удобство потребители – особено тези, родени около 2000-та година и след нея - показват нарастващ апетит за доставка на храна вкъщи. В доклад от 82 страници, публикуван наскоро, озаглавен „Мъртва ли е кухнята?“, инвестиционната банка UBS потвърди много други проучвания и отново напомни за това колко са увеличени глобалните печалби от онлайн поръчките на храни. UBS дори прогнозира, че продажбите от доставки могат да нараснат средно с повече от 20% до 365 милиарда долара по целия свят до 2030 г.

Но най-особеното нещо, което привлича вниманието на проучването, включващо повече от 13 000 потребители от различни страни, не е фактът, че ресторантите като McDonald's са подписали договори за сътрудничество с приложения за доставка на храна. Не е и констатацията, че младите хора са три пъти по-склонни да поръчат, отколкото техните родители, или че приложенията за доставка на храна сега са средно в топ 40 на най-изтегляните апликации на големите технологични пазари.

Вместо това, UBS рисува тази картина:

„Възможен е сценарий, при който до 2030 г. повечето ястия, изяждани у дома, са поръчани онлайн.“

Според банката, опитът, свързан с готвенето, съвсем скоро може да стане несъществен. А експертизата на хората вероятно ще се свие само до приготвянето на лека закуска и чай. На пръв поглед това звучи странно, но точно така се е случило с навиците ни да плетем, шием, закърпваме дрехи, поправяме счупени уреди и предмети...

Вероятно вече сме на първия етап от индустриализирането на производството и доставката на ястия. Защо? Благодарение на фактори, включително леснодостъпна и евтина работна ръка, „тъмни кухни“, приготвящи ресторантска храна само за доставка, роботи, правещи бургери или приготвящи салати и дронове, доставящи храна... Ето заради това.

Докладът на финансовата институция посочва също, че общите производствени разходи за „професионално приготвеното и доставено ястие може да се доближат до цената на домашно сготвената храна. Всъщност, харчовете за поръчване на храна може да са дори по-ниски от тези за готвене вкъщи, като се има предвид колко усилия и време се спестяват...

Ако това се случи масово, супермаркетите и други в традиционните хранителни магазини могат да бъдат сериозно ощетени, заедно с производителите на пакетирани храни, се казва още в доклада. Ако кухните стават все по-слабо използваеми, по-големите последици могат дори да включват повече домове, проектирани без кухни или с много по-малки кухненски помещения.

Междувременно повече апартаменти биха могли да се разширят, за да отговорят на желанията на сегашните младежи, които искат да живеят сами, но също така да се възползват от споделеното настаняване и услуги като обща кухня.

„За 25% от домакинствата или самостоятелните лица в САЩ и Великобритания икономическите ползи от споделянето, вместо притежаването на недостатъчно използвана кухня, вероятно ще стават все по-очевидни“, твърди UBS.

Това би означавало и лоши новини за продавачите на уреди. Пазарът на търговски недвижими имоти също може да бъде засегнат, ако повече ресторанти изберат да изграждат повече „тъмни кухни“, за да задоволят нарастващото търсене на храна с доставка, вместо да отварят големи ресторанти с пълен набор от услуги.

Да, определено доставката на храна е бъдещето на всеки един от нас. А ако живеете в Сливен, нещо вкусно за дома можете да си поръчате ето тук: https://www.foodpanda.bg/city/sliven

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев