Община Сливен
Областна администрация Сливен

Стефан Радев: Мерките срещу коронавируса категорично дават резултат

Stefan_Radev
12.01.2021 / 14:30

На първия брифинг за годината кметът Стефан Радев направи обзор за това какви мерки е предприела общината от началото на пандемията и как ситуацията с коронавируса се е отразила финансово на Сливен. По думите му мерките, наложени от здравния министър през ноември, категорично дават резултат.

 

„В последната седмица, която отмина, имаме малко над 100 новорегистрирани случаи. Докато през пиковите седмици, през декември, сме стигали до 540 за седмица. Активните случаи са спаднали до малко над 300, а са били над 1100, което водеше до силно натоварване на болниците, респективно и смъртността беше по-голяма“, обясни кметът.

 

В тази връзка той посочи, че Общината ще продължи с политиката си за ограничаване на мероприятията, в това число и на открито. Поради тази причина Коледните и Новогодишните празници преминаха без събития, с изключение на зарята, която можеше да се наблюдава от вкъщи.

 

„През 2020 година не реализирахме и зимната пързалка, каквито бяха плановете ни да продължим с тази инициатива. Преценихме обаче, че и от нея трябва да се лишим в името на това да спадне напрежението от здравната система и да намалее броят на заразените. Пожелавам на всички тази тенденция с намаляване броя на новите случаи да се запази и 2021 година да е последната, в която говорим за този вирус, който промени всичко“, допълни Радев.

 

Той посочи, че от началото на пандемията Общината е откликнала на всички нужди на болниците за адекватното и навременно лечение на пациентите.

 

„Община Сливен е най-големият дарител на болниците на територията на града през годината във всички мероприятия, в които са имали нужда от средства. Включихме се, особено в началото на кризата със защитни облекла, маски, тестове, в създаването на лаборатория за PCR тестове, която изгради МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Закупихме и дарихме апарати за обдишване за общинската болница и ВМА-Сливен. С каквото можем да облекчим дейността им, сме предприемали всякакви мерки в тази посока“, каза градоначалникът.

 

Той посочи, че освен на лечебните заведения, Общината е създала организация и за помощ на хората, които са поставени под карантина. Стефан Радев припомни и създаването на хранителната банка от кампанията „Заедно за теб!“.

 

„В интерес на истината това е инициатива, в която се включиха много хора с дарения. Тя продължава да функционира и към момента, макар и не с мащабите, с които работеше в началото на пандемията. Включиха се и големи фирми. Кампанията доказа, че има чувство за солидарност сред хората“, допълни кметът.

 

Той обясни, че ситуацията с новия вирус е наложила актуализация на бюджета, тъй като тя се е отразила и на финансовото състояние на общината.

 

„Още в началото, през март 2020-а, предприехме мерки като актуализирахме бюджета на общината така, че да можем да посрещнем рисковете от евентуално намаляване на приходите и от увеличаване на разходите, свързани с коронавируса. Да, намаляха приходите, но в крайна сметка за годината намаляването не е толкова голямо – около 1 милион лева“, обясни Радев и добави, че към края на 2020 година Общината няма просрочени задължения, като се движи по първоначалния план да намалява общата задлъжнялост. През изминалата година Общината върна и безлихвения заем от държавата в размер на 5 милиона лева.

 

„С това можем да кажем, че изпълнихме оздравителния план и той вече е зад гърба ни“, категоричен е Стефан Радев.

 

Още снимки от новината

Stefan_Radev

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев