Община Сливен
Областна администрация Сливен

Община Сливен стартира нова социална услуга

11.01.2021 / 16:26

Община Сливен разкрива нова социална услуга - „Асистентска подкрепа“ като държавна делегирана дейност.

 

Съгласно чл.93 от Закона за социалните услуги, „Асистентска подкрепа“ е специализирана социална услуга, която включва подкрепа от асистент за самообслужване, движение и придвижване, промяна и поддържане на позицията на тялото, изпълнение на ежедневни и домакински дейности и комуникация.

 

Асистентската подкрепа се предоставя за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

 

Включването на лицата в социалната услуга „Асистентска подкрепа“ ще се извършва след подаване на заявление и след изготвяне на предварителна оценка на потребностите от социални услуги. Доставчик на социалната услуга е Община Сливен, която ще извършва и насочването за ползване на асистентска подкрепа, контрол върху дейността на асистентите и отчитането на услугата. Предоставянето на асистентската подкрепа ще се организира по начин, позволяващ комплексно предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда.

 

Заявления по образец за ползване на социалната услуга и за кандидатстване за длъжността „Социален асистент“ могат да се получат на гише №8 в Центъра за административно обслужване на граждани в сградата на Община Сливен, бул. „ Цар Освободител“ №1, всеки работен ден от 8 до 17 часа или да се изтеглят от електронната страница на Община Сливен на адрес : https://mun.sliven.bg/

 

За допълнителна информация тел. 044/611 330 – Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев