Община Сливен
Областна администрация Сливен

Специализирани полицейски операции по спазване на противоепидемичните мерки и осигуряване сигурността в празничните дните

22.12.2020 / 15:39

В навечерието сми на един от най-светлите християнски празници Коледа и посрещането на Нова 2021 година. Тази година празниците ще бъдат посрещнати в условията на обявена извънредна епидемична обстановка и въведени редица мерки с оглед ограничаване разпространението на COVID-19. В ОДМВР-Сливен е създадена организация за обезпечаването на обществения ред, сигурността, пожарната безопасност и защитата на населението, както и осъществяване на контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки по време на предстоящите празници и свързаните с тях почивни дни.

Особено внимание е обърнато на контрола по отношение струпването или организираното събиране на множество хора над определения максимум. Предвидени са съвместни проверки с представители на регионалните здравни инспекции (РЗИ), областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) и Комисия за защита на потребителите (КЗП). Ще се осъществява контрол на лицата, намиращи се на открити обществени места и в районите на големите търговски обекти и пазари да спазват определената физическа дистанция от 1,5 м, както и на задължителното носене на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал, шлем и др.) в закрити обществени места и търговски обекти. Ще се извършват специализирани операции за контрол върху дейността на търговските обекти по спазване на въведените в заповедите на министъра на здравеопазването изисквания за броя на клиентите в съответния обект (няма да се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.).

Служителите от Регионална дирекция ПБЗН извършват контрол по спазване на изискванията за пожарна безопасност в търговски обекти и църкви.

От началото на месец декември звената за контрол на общоопасните средства извършват проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места - училища, църкви, базари, обществен транспорт - включително и в новогодишната нощ.

Продължават действията на икономическа полиция срещу незаконната търговия с акцизни стоки- тютюневи изделия, алкохол, горива, както и съвместните проверки с Агенцията по безопасност на храните за продажба на хранителни стоки със съмнителен произход. Извършват се проверки за нерегламентирана търговска дейност в централната част на града, в районите на църковните храмове и пазарите.

Засилено присъствие на екипи на пътна полиция ще има в дните 23.12.2020 г.; 24.12.2020 г.; 28.12.2020 г.; 31.12.2020 г. и на 03.01.2021, когато се очаква засилен трафик. Планирани са специализирани операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност” и операции по метода „Широкообхватен контрол”. Ще се следи за спазване на ограничението на скоростта, спазване на предимство, редовни документи и застраховка Гражданска отговорност. Ще се извършва контрол по въвежданите от Агенция „Пътна инфраструктура“ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за МПС.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев