Община Сливен
Областна администрация Сливен

Община Сливен ще продължи да подпомага финансово укрепителни и ремонтни дейности в малките населени места

11.12.2020 / 16:42

Продължава финансовата подкрепа от Община Сливен, насочена в укрепителни и ремонтни дейности в населените места. Така коментира кметът Стефан Радев темата за предстоящата актуализация на общинския бюджет. Тя предстои да бъде разгледана и гласувана на следващата сесия на местния парламент на 16 декември.

 

,,И тази актуализация подобно на предходните е свързана с факта, че наближава краят на финансовата година. Някои от обектите са приключени, за други вече имаме яснота колко ще струват, остават средства от някои обекти, които се пренасочват към други наши дейности. В същото време възникват и непредвидими разходи, на които своевременно реагираме”, обясни сливенският градоначалник.

Като най-важен елемент от декемврийската актуализация той определи закупуването на мобилни кислородни концентратори от Община Сливен на стойност 20 хил. лв. за нуждите на двете болници в града - МБАЛ ,,Д-р Иван Селимински” и МБАЛ –Сливен към ВМА – София. Общината дари на двете лечебни заведения общо 10 апарата, необходими за пациентите с Ковид-19. Кметът допълни, че предстоящата промяна на общинския бюджет касае още отпускане на средства за закупуване на инвентар и апаратура за дейността на Дневен център за деца с увреждания „Св. Стилиян Детепазител”. Общински средства ще бъдат насочени и за изграждането на безжична мрежа в РБ „Сава Доброплодни“ гр. Сливен.

Предложението включва отпускане на средства и за изграждане на охранителна система и системи за видеонаблюдение в селата Сотиря и Панаретовци, както и укрепване на свлачището в района на с. Сотиря. Общината ще осигури средства и за ремонт на част от уличната мрежа в село Мечкарево, както и за ремонт на електрическа инсталация на кметството в с. Горно Александрово.

,,Приоритетно и поетапно се стремим да подпомагаме и покриваме нуждите на кметствата и жителите на по-малките населени места. Предстои краят на финансовата година и в тази връзка искам да подчертая, че въпреки сложната и динамична обстановка, успяхме да отпуснем средства за благоустрояване на част от пътната инфраструктура и на сградния фонд в много от селата на територията на общината. Нашите амбиции са тази практика да продължи и занапред”, отбеляза още Стефан Радев.

,,Всяко населено място на територията на община Сливен има кмет или кметски наместник, както и секретари на кметството, така че нашите населени места са в по-добро организационно състояние от средното ниво за страната. За разлика от други общини, ние вече от няколко години гласуваме твърд бюджет, с който да разполага съответното населено място. Това дава свобода на отделните кметове да насочват средства за различни дейности от местен характер”, подчерта сливенският градоначалник.

 

Във връзка с това, че не винаги е възможно в началото на годината точно да се предвиди за коя от дейностите ще възникне по-голяма необходимост, кметът поясни, че в хода на текущата година, гласуваните бюджети се доуточняват, тъй като процесът е динамичен – започва с бюджетната прогноза, с изготвянето на бюджета, тече през годината, като се отчитат разходите, респективно с новите предложения на кметовете на населени места и приключва с отчета на бюджета в края на съответната година.

Стефан Радев посочи, че чрез актуализацията през текущата година, която е част от целия бюджетен процес, са се решавали по-бързо важни и неотложни за жителите проблеми на съответното населено място.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев