Община Сливен
Областна администрация Сливен

Областният щаб призовава гражданите да не укриват данни за контактните им лица

09.12.2020 / 16:39

Областният кризисен щаб призовава гражданите за отговорно отношение към собственото здраве, към здравето на семейството, близките, колегите на работното място. През последното денонощие с COVID-19 бяха диагностицирани 146 жители на Сливенска област /сред тях са двама лекари и четири медицински сестри от болничната помощ/. Това е най-големият брой новозаболели, регистриран от началото на епидемията досега.

 

За немалка част от тях не е постъпила информация, че са били контактни на по-рано установени болни, сочи анализът на РЗИ. Необходимо е заболелите да предоставят данните, за да може здравните власти да изолират контактните лица преди проявата на клинични симптоми. Резултатът от укриването на информация води до по-широко разпространение на заболяването.

 

„Силно съм обезпокоен от тази тенденция, която здравните власти в областта наблюдават през последните дни. Каквито и мерки да бъдат предприети от държавната и местната власт, колкото и проверки да извършват контролните органи, няма да се справим в тази неблагоприятна епидемична обстановка, ако липсва отговорност. А укриването на данни за контактните лица не е отговорно отношение към здравето на близките, с които ежедневно сме общували вкъщи, в квартала, на работа. Това са наши роднини и приятели – все хора, които са ни скъпи. Не на последно място, не е отговорно отношение и към лекарите и медицинските специалисти, които водят битка за здравето и живота ни“, заяви областният управител и председател на Областния кризисен щаб Чавдар Божурски. „Силно вярвам, че всички сме способни на разумно поведение. Надявам се на разбиране. Това ще ни помогне да се справим по-бързо с епидемията“, каза още областният управител.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев