Община Сливен
Областна администрация Сливен

Сега пък и инфлуенца по птиците

08.12.2020 / 13:28

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски в Сливенска област се въвежда повишена епизоотична готовност по отношение на заболяването „инфлуенца по птиците“. На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия бяха одобрени мерки, указани от Българската агенция по безопасност на храните. Целта е да не се допусне разпространението на заразата на територията на областта.

 

Засилва се вниманието на стопаните, лицензираните ветеринарни лекари, кметовете и полицията в населените места, попадащи в 3-километровата зона около по-големите стопански обекти. Такива обекти са птицефермата в село Панаретовци, птицефермата на разклона за село Тополчане и кекличевото стопанство. В населените места, попадащи в близост, отглеждането на птиците и съхраняването на фуража в домашните стопанства трябва да става в закрити площи, при редовна дезинфекция и ветеринарен контрол. Кметовете на населените места и младшите районни полицейски инспектори ще оказват съдействие за спазване на изискванията. При съмнения за заболели птици незабавно ще бъдат информирани служителите на ОДБХ за вземане на проби за изследвания.

 

Засилва се контролът на транспортните средства, превозващи птици. Ще се следи дали превозвачите притежават необходимия лиценз, дали са спазени всички задължителни изисквания за извършваната дейност и дали водачите имат необходимата квалификация. По график ще бъдат вземани проби от транспортните средства. Засилва се контролът на ОДБХ в предприятията, извършващи клане на птици.

 

ОДБХ съвместно с орнитоложките организации и ловните дружинки ще осъществят оглед на местата, където има водоплаващи и диви птици. Целта е, ако има данни за заразени птици, да бъдат предприети съответните мерки.

 

Инфлуенцата се пренася от дивите на домашните и промишлено отглежданите птици. Към момента няма регистриран случай на птичи грип в Сливенска област. Въпреки това от стопаните се изисква повишено внимание, тъй като ваксина срещу птичия грип няма и заразата може да причини големи икономически загуби.

 

Областният управител Чавдар Божурски разпореди общинските епизоотични комисии в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица да свикат заседания във връзка с повишената епизоотична готовност и да създадат организация за уведомяване на местното население за мерките, които трябва да се спазват.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев