Община Сливен
Областна администрация Сливен

Епидемичната обстановка в област Сливен за периода 2 – 8 ноември

09.11.2020 / 14:24

В периода от 2 до 8 ноември са диагностицирани нови 378 случая на COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. Увеличението в броя на заболелите в сравнение с предходния едноседмичен период е от близо 53 процента. Този ръст се дължи на регистрирания епидемичен взрив в социалния дом в Твърдица, където бяха установени 105 инфектирани лица – домуващи и персонал.

 

В най-голямата община, Сливенската, новозаболелите са 196, в община Твърдица – 128, останалите са в общините Нова Загора и Котел. Болните са жители на 36 населени места в областта, сред които са градовете – центрове на общините. Повечето пациенти с активна, трудоспособна възраст, между 25 и 64 години, съобщиха от РЗИ. През еприода са заболели 4-ма лекари, 3 медицински сестри и 1 учител.

 

За съжаление, 7 болни изгубиха битката с коронавируса. Сред тях е и д-р Емил Милев, лекар от отделението по неврология в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

 

Към 9 ноември под карантина са 711 жители на областта. Едва трима сред тях са били поставени в изолация заради пристигане от рискова зона. Близо 80 процента от карантинираните са с COVID-19 и провеждат лечението си в домашна изолация, под наблюдението на личния лекар. Останалите са карантинирани като контактни на заразени лица, сочи справката на ОД на МВР, ангажирана с контрола за спазване на назначените домашни карантини.

 

В момента активните случаи на коронавирусни инфекции в областта са 664. Хоспитализирани са 75 пациенти, по данни на РЗИ.

 

Областният кризисен щаб призовава да се спазват противоепидемичните мерки. Носенето на предпазни маски, физическата дистанция, избягването на групови събирания и честото миене на ръцете доказано намаляват риска от заразяване. Щабът благодари на гражданите, които проявяват висока лична отговорност и стриктно се придържат към указаните мерки, за да опазят своето здраве, здравето на близките си и на лекарите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев