Община Сливен
Областна администрация Сливен

Проверките се засилват

04.11.2020 / 11:01

Над 160 проверки са извършени от екипи на институциите, ангажирани с контрола, за спазването на противоепидемичните мерки през последните две денонощия в Сливен и областта, съобщиха от Областния кризисен щаб. Най-често констатираните нарушения са свързани с неносенето на предпазни маски в закрити площи, в това число търговски обекти и обществения транспорт, както и на изискванията за заетост на местата и дистанция в питейните заведения и заведенията за обществено хранене.

 

Екипи на ОД на МВР са осъществили 118 проверки на територията на областта. От тях 90 са извършени от РУ – Сливен в търговски обекти и 7 автобуса от обществения транспорт. Съставени са 11 предупредителни протокола и 32 акта за неносене на предпазни маски за лице. В РУ – Нова Загора са посетени 10 обекта, повечето – малки магазини в централната част на града. Съставени са 20 предупредителни протокола. Служители на РУ – Котел са проверили шест магазина, съставени а по 2 акта и предупредителни протокола. РУ – Твърдица е проверило 12 обекта, повечето – питейни заведения. Съставени са по 1 предупредителен протокол и акт.

 

На 2 и 3 ноември служителите на ОД на МВР са осъществили 865 проверки в четирите общини за спазване на предписана задължителна домашна карантина. Установени са четирима нарушители. Срещу тях са образувани досъдебни производства.

 

Областната дирекция „Безопасност на храните“ е осъществила 28 проверки – в три производствени обекта, склад за търговия на едро, останалите са в заведения за обществено хранене. Не са констатирани нарушения. Без нарушения са приключили извършените на 3 ноември 5 проверки от РЗИ, една от които – с участието на ОД на МВР.

 

Дирекция „Инспекция по труда“ е посетила 17 предприятия, като в 2 от тях са открити нарушения, за които са издадени задължителни за изпълнение предписания. От „Инспекция по труда“ напомнят на работодателите, че те имат ангажимент не само да актуализират оценката на риска и да предприемат мерки за минимизирането му, но и да осъществят ефективен контрол по спазването им.

 

Ежедневният контрол за спазването на противоепидемичните мерки продължава. Целта е да се ограничи риска от разпространение на коронавируса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев