Община Сливен
Областна администрация Сливен

35 домуващи в социалното заведение в с.Баня са с COVID-19

22.10.2020 / 13:27

35 от общо 46 потребители в Дома за възрастни хора в новозагорското село Баня са с положителни резултати от изследванията за COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. Засега болните са без съществени оплаквания и не се налага хоспитализация. Лечението им ще се провежда на място от общопрактикуващите им лекари. Потребителите, които не са заразени, ще бъдат изолирани. От РЗИ съобщиха, че е направено предписание за необходимите противоепидемични мероприятия, която трябва да се изпълнят още при диагностицирането на първия случай в дома. Предстои проверка за изпълнение на предписанието. Към момента са изследвани всички потребители и служители с PCR-тестове. Сред персонала от 24 души има осем инфектирани лица, като две от тях са медицински сестри.

 

През изминалото денонощие бяха регистрирани още 8 положителни проби на изследвани лица. Заболелите в община Сливен са 16, в община Твърдица – 1. Сред диагностицираните са медицинска сестра, санитар и шофьор на линейка от Сливен.

 

Битката с коронавируса изгубиха двама пациенти на 80 и на 84 години, от Сливен и Нова Загора. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на техните семейства и близки.

 

Към момента активните случаи на COVID-19 в областта са 456. Диагностицираните лица в община Сливен са 328 /126 от тях са в града/, в община Нова Загора са 105 /от тях 57 са в града/, в община Котел са 14 /петима от тях са в града/, в община Твърдица са 9 /трима от тях са в града/. Заболелите са жители на 32 населени места.

 

През изминалата седмица в област Сливен бе отчетен ръст от 63,6 процента на заболелите спрямо предходния период. Значителното увеличение се дължи на диагностицираните потребители и персонал от социалния дом „Качулка“.

 

Последният седмичен анализ на ОД на МВР, която е пряко ангажирана с наблюдението и контрола във връзка с епидемията, показва, че от началото на епидемичната обстановка най-голяма концентрация на установени с COVID-19 лица на 1000 души население се наблюдава в община Нова Загора – 5,8 на 1000 жители. В община Сливен данните са 5,1 на 1000 жители, в общините Котел и Твърдица – съответно 2,6 и 2,1 на 1000 жители /броят на населението е по данни на НСИ към 31.12.2019 г.; в анализа е използвана статистиката за диагностицираните лица в областта до 19 октомври и в него не са включени резултатите от епидемичния взрив в дома в с.Баня/.

 

Във връзка със създадената обстановка, Областният кризисен щаб призовава жителите на областта да проявят висока гражданска отговорност като спазват разпоредените извънредни мерки от 22 октомври: носене на предпазни маски в закрити площи, както и на открити обществени места при струпване на хора; спазване на физическа дистанция, редовна дезинфекция, често миене на ръцете.

 

----------------------

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев