Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът Стефан Радев се срещна с част от гражданите, протестиращи срещу велоалеята на бул. „Панайот Хитов“

07.10.2020 / 14:57

По инициатива на кмета Стефан Радев днес се проведе среща с него и част от протестиращите граждани, които са недоволни от изграждането на велоалеята по булевард „Панайот Хитов“. Той заяви, че проектът се обсъжда от 2014 година, като крайният му вариант е най-приемлив и за пешеходците, и за потока от автомобили. Освен това дава възможност на повече деца да карат колело, а също така и да се намали движението на коли.

 

„Ние питаме ли децата – искаме ли от 15 метра от платното да отделим 2 метра за тях? Ако качим велоалеята на тротоара, ще ощетим пешеходците. В Европа се поставя въпросът да се спре автомобилното движение в централните градски части и да има велоалеи навсякъде. Булевард „Панайот Хитов“ се запазва в целостта си. Пропускателната възможност не се променя. И двете платна остават като място за паркиране. Но най-важното – децата ще има къде да карта колела, както и хората, които се придвижват с велосипеди и тротинетки“, обясни кметът.

 

Той допълни, че по проекта са правени много промени, включително и в хода на изпълнение.

 

„Никога не сме спирали да удовлетворяваме едни или други искания, ако те са в посока на обществения интерес и ако е технологично възможно, разбира се. За мен е важно да продължим с усилията да изградим велоалеята в града. Още когато го започнахме казах, че този проект е важен не за днес, а за утре, защото днес малко хора ще му се радват, но е важно утре децата да карат по тези велоалеи и да не изостава Сливен от модерно развиващите се градове. Има много хора, които се радват на проекта, но те не изразяват тяхното мнение толкова гласно“, каза още Стефан Радев.

 

Той заяви, че ще съдейства за среща между проектанта и недоволните граждани.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев