Община Сливен
Областна администрация Сливен

Д-р Митко Баев и доц. Красимир Добрев са удостоени със званието „Почетен гражданин на Сливен“

Sesia
24.09.2020 / 14:51

Общинският съвет в Сливен днес проведе редовното си заседание. Общо 36 точки бяха включени в дневния ред.

 

Беше гласувано единодушно удостояването със званието „Почетен гражданин на Сливен“ на дългогодишния началник на инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Митко Баев и художника доц. Красимир Добрев, който е определен за носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2020 г.

 

Одобрение получи и предложението за присъждането на наградата на Общински съвет-Сливен „За граждански принос“ на началника на Военна болница – Сливен д-р Илиян Комитов и д-р Милена Ченкова, началник на отделението по Инфекциозни болести в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

 

На днешната сесия общинските съветници гласуваха и две нови наредби. Едната от тях определя условията и реда, по които общински спортни съоръжения, да се ползват за нуждите на физическото възпитание и спорта, втората наредба касае критериите и реда за финансово подпомагане на спортни клубове и дейностите, свързани с направленията на физическата култура и спорта. Бяха гласувани изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на общината.

 

Актуализацията на бюджета също беше включена като точка от дневния ред. Мотивите за изменението според кмета Радев са свързани с промяна на възнагражденията на работещия персонал в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост - селище „Качулка“. Средства от бюджета ще бъдат отпуснати и за закупуване на апаратура, отводнителни съоръжения и други дейности в няколко населени места от общината.

 

Беше разгледана и гласувана информацията за текущото изпълнение на общинския бюджет за първото полугодие на 2020 г.

 

„През първото шестмесечие, когато усетихме и ефекта от стагнацията в икономическия живот от Ковид кризата, отчитаме около млн. и половина лв. занижение в приходите от местни дейности“, коментира текущото изпълнение на бюджета кметът Радев. В тази връзка той припомни, че още в началото на тази година са предприети мерки с актуализацията на бюджета, като са намалени очакванията за приходи, респективно на разходите.

 

„Надявам се да не отчитаме ново намаление в приходите за второто полугодие“, допълни още кметът.

 

На заседанието днес беше приета и Програмата за работата на местния парламент през четвъртото тримесечие на тази година.

 

Сред предложенията, гласувани от общинските съветници попадат още безвъзмездно предоставяне на две общински помещения за нуждите на Спортно училище „Димитър Рохов“ в Сливен, премахване на опасна помощна постройка в двора на бившето училище „Антон Иванов“. Беше упълномощен и представител на Общински съвет-Сливен в Общото събрание на ,,Водоснабдяване и Канализация – Сливен” ООД гр. Сливен.

 

Подкрепа получиха и точките, касаещи разпоредителни сделки с общинска собственост, одобряване на подробни устройствени планове, прекратяване на собственост и отпускане на финансови помощи и средства на граждани.

 

По време на днешната редовна сесия нов общински съветник положи клетва и встъпи в длъжност. Това е дългогодишният директор на Основно училище „Христо Ботев“ Денко Делчев, който зае мястото на доскорошния общински съветник Юлия Гавазова, която подаде оставка по лични причини.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев