Община Сливен
Областна администрация Сливен

На среща с РЗИ бе обсъден идейният проект за терена на бившата белодробна болница в Сливен

02.09.2020 / 14:46

Областният управител Чавдар Божурски проведе среща с ръководството на РЗИ и зам.кмета на община Сливен Румен Иванов. Целта бе представителите на РЗИ да бъдат запознати с предприетите действия от областния управител съвместно с кмета на общината, свързани с управлението на имота.

 

Принципал на бившата тубболница е министърът на здравеопазването. Търговското дружество е в ликвидация. Сградата на лечебното заведение е недвижима културна ценност. Теренът от близо 40 дка е държавна собственост, под управлението на областния управител. Заради неприключилата и до момента ликвидация, през последните години паметникът на културата започна да се руши, стана обект и на вандалски посегателства.

 

За трайно решение на проблемите, възникващи от състоянието на сградата – паметник на културата и неизползваемия терен, бяха предприети действия за обособяването на болничната сграда в самостоятелен имот. На срещи с главния архитект на общината бе обсъдена идеята за запазване на съществуващия парк, както и за обособяването на отделни терени за обществен паркинг и за комплексно застрояване на мястото на самосрутващите се сгради в близост до РЗИ.

 

Областният управител поиска и вече е получено становище от министъра на културата, в което се изразява съгласие с направеното предложение. Това стана, след като на място бе извършена проверка от Националния институт за недвижимото културно наследство и дадени предписания на собственика за обезопасяването и стопанисването на сградата на бившата тубболница.

 

На срещата в областната администрация ръководството на РЗИ бе запознато подробно с идейния проект за терена на лечебното заведение. Здравните експерти съобщиха, че проектът е допустим, тъй като намеренията не засягат местата, обособени в миналото за медицински отпадъци, и той не представлява риск за здравето. От РЗИ ще информират министъра на здравеопазването. Очаква се неговото становище.

 

„Проблемите, свързани с бившата тубболница, основателно притесняват жителите на Сливен заради състоянието на сградата – паметник на културата и на целия терен. Още повече, че той се намира в центъра на града. Намирането на решение бе сред приоритетите в работата ми. И смятам, че съвместно с общината сме на път да намерим изход от създалата се неприятна ситуация. Направихме първата реална стъпка за това“, коментира областният управител Чавдар Божурски.

 

-----------------------

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев