Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът Стефан Радев изказва съболезнования на семейството и близките на академик Методий Григоров

10.07.2020 / 09:47

На 83 години този свят напусна академикът и почетен гражданин на Сливен Методий Григоров.

 

В съболезнованията си към семейството и близките кметът Стефан Радев подчерта, че името на Методий Григоров е емблематично за нашия град и хоровото изкуство в България.

 

„На 9 юли ни напусна завинаги академик Методий Григоров. Изказвам своите съболезнования на семейството и стотиците негови ученици и хористи. Емблематично за Сливен е името на диригента, богослова, преподавателя и почетен гражданин, оставил ярка диря в хоровото изкуство на България.

Поклон пред светлата му памет!

Сбогом, маестро!“, се казва още в съболезнованията от кмета Радев.

 

Методий Григоров става Почетен гражданин на Сливен през 1997 година. В дългогодишната си творческа дейност той се изявява като диригент на сливенските смесен хор „Добри Чинтулов“ при читалище „Зора“, средношколски смесен хор при Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и детски хор „Дружна песен“ при Детския комплекс в Сливен, с които е завоювал 14 международни награди от международните хорови конкурси Италия, Полша, Великобритания, Белгия, Словения, Гърция, Япония, Русия, Чехия, Охрид Македония и др.

 

Бивш преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет и инициатор за първия в страната фестивал на източноправославната църковна музика през 1994 г. в Сливен. Автор е на 11 църковнопевчески сборника с песнопения на съвременен български език.

 

През 2012 г. Българската академия на науките и изкуствата го избира за академик.

 

Поклонението ще се проведе на 11 юли - събота, от 13,30 до 15 часа в храм „Свети Димитър“.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев