Община Сливен
Областна администрация Сливен

ОТНОСНО ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРИЕМ В VІІІ КЛАС

25.06.2020 / 13:00

Уведомяваме седмокласниците от област Сливен и родителите им, че документи за приемане на ученици в VІІІ клас ще се подават в периода 3 – 7 юли 2020 г. Подаването на заявление за участие в първи етап на класиране е еднократно и може да бъде извършено по електронен път или на хартиен носител чрез посещение в едно от разкритите училища-гнезда, а именно:

o Основно училище „Д-р Иван Селимински” – Сливен;

o Основно училище „Елисавета Багряна“ – Сливен;

o Начално училище „Св. Паисий Хилендарски” – Нова Загора;

o СУ „Г. С. Раковски“ – Котел;

o СУ „Неофит Рилски“ – Твърдица.

Не е направено разпределение на посочените училища по райони, общини или друг признак. Всяко от тях може да бъде посетено и използвано по избор на учениците и на родителите им, за тяхно удобство. Работното време ще бъде от 8.00 ч. до 18.00 ч. При подаване на заявление в училището-гнездо е задължително да присъства родител/настойник на ученика. В заявлението ученикът подрежда желанията си по реда на предпочитание.

Документите, които следва да се подадат, са:

- заявление за участие в класиране по образец с подредени желания;

- копие на свидетелство за завършено основно образование – за ученици от училища от друга област или когато образованието не е придобито в годината на кандидатстването;

- копие от медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите за специалности от професии /независимо на кое място в заявлението е посочена професионална паралелка/;

- копие на удостоверението за признато основно образование – за учениците от училища в чужди държави.

Заявлението се предоставя в училището, в което се подават документите. Заедно с копията се носят и оригиналите на документите за сверяване.

 

Предвид необходимостта от спазване на противоепидемични мерки, апелираме при възможност заявленията да бъдат подавани по електронен път с цел безопасността на учениците и на родителите. Ако семействата не разполагат вкъщи с необходимите технически средства, както и по тяхно желание, могат да се обърнат за съдействие /ползване на техника и помощ от компетентно лице/ към училището, в което ученикът е завършил седми клас.

 

Ако бъде избран другият начин за подаване на заявление и съответно бъде посетено училище-гнездо, следва стриктно да се спазват правилата и противоепидемичните мерки, определени от директорите:

- използване на маски;

- използване на лични химикалки;

- недопускане на струпване на хора;

- спазване на разстояние от най-малко 1,5 м между участниците в процеса;

- при необходимост от изчакване, това да става пред училищната сграда, а не вътре в нея;

- използване на дезинфектанти, осигурени от директорите на училищата-гнезда.

 

Резултатите от първи етап на класирането ще бъдат обявени до 13.07.2020 г.

Записването ще се извършва в училището, в което ученикът е приет, в срок до 16.07.2020 г. включително. В същия срок може да се подаде заявление за участие във втори етап на класиране, без да се променят и пренареждат желанията.

Във втори етап на класиране участват кандидатите, които:

- не са приети на първи етап – те участват, без да подават заявление за втори етап;

- са приети по второ или следващо желание, но не са се записали – в този случай заявлението за участие във втори етап на класиране се подава в училището, в което ученикът е приет.

Учениците, участвали във втория етап на класиране, се класират на мястото си от първия етап или на по-предно свое желание. След обявяване на резултатите класираните ученици следва да се запишат в училището или губят мястото, на което са класирани.

В третия етап на класиране участват ученици, които не са приети или не са кандидатствали до момента. За участие в третия етап се подава заявление, в което се подреждат желанията за обявените свободни места в паралелки.

При записване в училището се подава заявление до директора, оригинал на свидетелството за завършено основно образование и оригинал на медицинското свидетелство /за прием в професионални паралелки/.

 

Допълнителна информация може да бъде получена чрез училищата, в които се обучават седмокласниците, както и чрез електронната страница на РУО – Сливен, раздел Прием.

 

 

 

РУО - СЛИВЕН

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев