Община Сливен
Областна администрация Сливен

Предупреждава за опасности от пожари

23.06.2020 / 19:47

Регионална дирекция по горите – Сливен предупреждава всички граждани - туристи, ловци, гъбари, секачи и горски работници на територията на областите Сливен и Ямбол за повишена опасност от възникване на пожари при провеждане на излети и дейности през летния период. Високите среднодневни температури през летните месеци и повишената опасност от пожари налагат особено внимание и стриктно спазване на правилата за противопожарна безопасност

Провежда се информационно-разяснителната кампания

„СПРИ ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ – НАУЧИ КАК”

на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи. Целта на кампанията е общественото внимание да бъде привлечено към въпросите за осигуряване на защита на горските територии от пожари.

За да опазим зеленото богатство на България, стриктно трябва да спазваме правилата за пожарна безопасност:

 

 Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда! Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

 Не трябва да се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени за това места. (Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки - /предварително/ от гума или /на място/от зелени клони, с които да действате в случай на пожар).

 Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

 Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър - той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне!

 За да се предотвратят пожари, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под тях трябва да се оформят просеки в горите, които да се поддържат свободни и чисти от суха растителност.

 Абсолютно е забранено паленето на стърнищата. Собствениците на гори трябва да знаят, че са задължени да спазват и изпълняват всички противопожарни мероприятия, които са предвидени в нормативната уредба по отношение стопанисването на горите.

 

 

 

Какво да правим, ако попаднем в горски пожар:

 

 Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо бързо да оцените обстановката - да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.

 При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци.

След като избегнете първоначалната опасност, по най- бързия начин трябва да подадете съобщение за забелязания от вас пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното горско стопанство или в кметството на населеното място.

 Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот.

 Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

 Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя, и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.

 

Регионална дирекция по горите - Сливен призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, в т. ч. и в земеделски земи във връзка с високите рискове от възникване и разпространение на пожари през предстоящите летни месеци, както и за предприемане на адекватни действия при вече възникнали пожари.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев