Община Сливен
Областна администрация Сливен

Областният кризисен щаб призова гражданите да спазват стриктно мерките

11.06.2020 / 16:41

В Нова Загора ще бъде разкрито триажно отделение, реши Областният кризисен щаб на извънредно заседание, свикано от областния управител Чавдар Божурски на 11 юни. Основната задача на заседанието бе да се координират действията на здравните, общинските и държавните власти във връзка с актуалната епидемична обстановка в страната и Сливенска област.

Към 11 юни активните случаи на Ковид-19 в областта са 61, като 48 от тях са в община Сливен – 41 в града /11 от тях в кв.“Надежда“/ и 7 в малки населени места; Нова Загора – 12, от които 10 са в кв.“Шести“; Твърдица – 1. Под домашна карантина са 996 лица. Най-голям е броят на карантинираните в най-голямата община, Сливенската – 726, следвана от община Нова Загора – 184.

В тази обстановка двете инфекциозни отделения, в областната и във военната болница, където се лекуват пациенти с коронавирусни инфекции, работят при голяма денонощна натовареност. Задействана е процедура за разкриването на още 5 легла във военната болница, очаква се разрешение. За обслужването на Ковид-пациентите се грижат и командировани от други отделения лекари и здравни специалисти. Заради възникналата ситуация в Нова Загора инфекциозното отделение към общинската МБАЛ „Св. Петка Българска“ ще бъде трансформирано в отделение за триаж на съмнително болни пациенти, с 8 легла. След извършването на необходимите лечебно-диагностични дейности, включително с PCR-тест, те ще бъдат насочвани за лечение. При отрицателни резултати от пробите лицата ще постъпват във вътрешно отделение. Целта е да се отделят случаите на белодробни усложнения, които не са причинени от коронавирус. Двама сливенски инфекционисти – директорът на военната болница полк. Д-р Илиян Комитов и завеждащата инфекциозното отделение в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Милена Ченкова, съобщиха, че при възникнала необходимост са в готовност доброволно да консултират пациентите от триажното отделение в Нова Загора. РЗИ ще трябва да подсигури отделението с необходимите лични предпазни средства за лекарите и здравния персонал.

Акцент в дискусията бе необходимостта от повишена активност на общопрактикуващите лекари и лекарите-специалисти от доболничната помощ за прецизиране на съмнителните за Ковид-19 случаи при насочването им за хоспитализация. Целта е да се избегне претоварване на болничната помощ.

Областният кризисен щаб призовава отново гражданите при наличие на симптоми да се обаждат на личните си лекари по телефона, за да получат медицински съвет в зависимост от състоянието си. Личните лекари ще направят преценка дали е необходимо пренасочване към специалист. Лицата под домашна карантина не трябва да напускат дома си, а контактите с външния свят да осъществяват само с виртуални средства. Те трябва да имат на разположение телефон за денонощна връзка с наблюдаващия лекар. Особено важно е да се спазват разпоредените противоепидемични мерки със заповеди на здравния министър, сред които носенето на предпазни маски в закрити пространства, при използване на градския, междуградския и таксиметровия транспорт, редовното миене на ръцете и дезинфекция на помещенията вкъщи, съблюдаване на социална и физическа дистанция. Гражданите трябва да избягват събиранията на големи групи, включително по религиозни причини, сватбени тържества и други поводи. Препоръчва се да се спазват часовете, предвидени за профилактични прегледи на деца от личните лекари. Ако пациент желае преглед, да се обажда предварително, за да резервира час. „Изводът, който може да се направи, е, че вирусът продължава да циркулира сред нас. Опасността не е преминала. За пореден път призоваваме жителите на областта да бъдат внимателни и отговорни при спазването на мерките и им благодарим за това, че проявяват разбиране“, коментира областният управител Чавдар Божурски.

В заседанието участваха директорите или представители на РЗИ, ЦСМП, РЗОК, болниците в Сливен и Нова Загора, ОД на МВР, ТД на ДАНС, кметовете на община Сливен Стефан Радев и на община Нова Загора Николай Грозев и техни заместници.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев