Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът предлага МБАЛ „Хаджи Димитър“ да бъде затворена

04.06.2020 / 09:41

Кметът Стефан Радев предлага МБАЛ „Хаджи Димитър“ да бъде затворена за няколко дни за пълна дезинфекция, след като в сряда стана ясно, че в отделението по гастроентерология има 7 души от персонала, заразени с коронавирус.

„Споделил съм своето мнение с ръководството на болницата и със собственика. Очаквам тяхното решение как ще процедират. Така или иначе предписанието е за дезинфекция на всички отделения. Те искат да се изчакат резултатите от останалите проби, които са взети. Според мен обаче, дори трудно логистична тази задача, би било най-добре за самата болница, за пациентите и работещите там“, обясни пред журналисти Стефан Радев и допълни, че вече са започнали тестове на всички служители от лечебното заведение.

„Факт е, че медиците работят в много рискова среда. Този вирус е силно заразен. Тези рискове ще продължат да съществуват. Нашата задача е да ги минимизираме и да взимаме максимално бързи мерки, когато се случи такава ситуация. Истината е, че това ще е новата нормалност – да живеем при условията на COVID, ако вирусът не изчезне по някакъв начин“, каза още кметът.

Той е категоричен, че Сливен не трябва да се затваря, както в началото на кризата беше затворено Банско. По думите му затварянето на града няма да реши въпроса с разпространението на заразата вътре.

„В интерес на истината, без вчерашния ден, тук има, ако не силно намаляване на заболеваемостта, то поне стабилизиране на сравнително ниски нива и тенденция към успокояване на ситуацията. Вчерашният ден беше връх на досегашната картина“, каза още градоначалникът.

Той обяви още, че е отрицателна пробата за коронавирус на служителката от ДГ „Детство“ в квартал „Младост“, която е имала контакт с част от заразения персонал в МБАЛ „Хаджи Димитър“.

„По моя информация повечето от децата ще се върнат на градина днес, след като беше направена цялостна дезинфекция на детската градина“, каза кметът.

Стефан Радев отново призова всички граждани към отговорно отношение, спазване на дистанция и носене на маски на закрити обществени места.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев