Община Сливен
Областна администрация Сливен

Министър Танева : МЗХГ предлага създаване на взаимоспомагателен доброволен компенсационен фонд

desislava-tdneva-360х262
03.06.2020 / 13:12

“МЗХГ предлага създаване на взаимоспомагателен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения на изцяло доброволен принцип. Той ще бъде акредитиран към разплащателна агенция. Държавните помощи, които в момента са за застраховане и обезщетения ще функционират през този фонд. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, пред журналисти, на Осмата национална среща на земеделските производители в България в Златни пясъци.

По думите й, моделът за създаването на новия фонд ще е взаимстван от Аржентина. Където тя беше на посещение, заедно с делегация, включваща земеделски производители. Министърът обясни, че когато земеделец реши да участва в него със съответен обем площи , ще получава компенсация за загуби от градушки от Програмата за развитие на селските райони. Това ще бъде възможно чрез мярката за управление на риска . “Надяваме се до края на 2020 г. да структурираме този фонд и той да може да започне работа от следващата година”, категорична беше Танева.

 

Земеделският министър разясни, че независимо от липсата на консенсус за функционирането на подобна система, Изпълнителна агенция за борба с градушките е доизградла, национална противоградова защита. Според нея, страната ни е готова за финансирането на защитата чрез самолетен сбособ, като в момента се приключва с техническата документация около последния радар в Северна България.

“В страни като Унгария такъв фонд е създаден преди повече от 10 години , той започва на доброволен принцип само за градушката, а вече започва да работи и за загуби от сушата”, допълни министър Танева.

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев