Община Сливен
Областна администрация Сливен

Започна регистрацията на личните стопанства за отглеждане на свине

Чавдар Божурски, областен управител на Сливен
13.05.2020 / 11:38

Областният управител Чавдар Божурски издаде заповед във връзка с разпоредената от изп. директор на БАБХ регистрация на личните стопанства за отглеждане на свине и приетия от правителството План за контрол и предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете.

Организацията за проверка и инвентаризация на личните стопанства трябва да бъде създадена от общинските епизоотични комисии в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, гласи заповедта на областния управител. Разрешено е населване на свине в личните стопанства при условие, че те отговарят на изискванията в чл.137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Съгласно закона, стопанствата трябва да са регистрирани, а животните в тях да са с доказан произход и индивидуално идентифициране. Заявленията за регистрация на собствениците се подават чрез кметовете в Областната дирекция по безопасност на храните. Към момента в ОДБХ – Сливен вече са приети 67 заявления, като близо половината от тях са разгледани и е извършена регистрация. При установяване на нерегламентирано отглеждане на домашни прасета стопаните подлежат на санкция. От животните им ще бъдат вземани кръвни проби за вирусологични изследвания и евентуално установяване на заразни заболявания. Изследванията ще са за сметка на стопаните или ползвателите на обектите.

Населването с прасета в обектите, които се намират в населени места в 10-километровите зони около индустриалните ферми, ще започне от 1 септември. В област Сливен в тези зони попадат населени места от две общини. За община Сливен: кварталите „Речица“, „Дебелата кория“ и вилните зони на града, гр.Кермен, селата Жельо войвода, Камен, Крушаре, Гергевец, Самуилово, Калояново, Глушник, Глуфишево, Тополчане, Сотиря, Мечкарево, Чокоба, Панаретовци, Чинтулово, Малко Чочовени, Злати войвода, Ковачите, Младово, Николаево и Сливенските минерални бани. За община Нова Загора: селата Загорци, Събрано, Караново и Крива круша.

Областният управител възложи контрола за изпълнение на заповедта на директора на ОДБХ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев