Община Сливен
Областна администрация Сливен

Община Сливен отново води в националната класация по рейтинг на активната прозрачност сред всички институции

Община Сливен
11.05.2020 / 13:52

Община Сливен е на трето място не само сред всички общини в България, но и сред всички институции в страната по рейтинг на активната прозрачност. Такъв е резултатът от гражданския одит, провеждан ежегодно от Програма достъп до информация.

„Това е изключителен успех и поредно заслужено признание за работата на Общината по прилагане на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/. Всички министерства, агенции и областни администрации са след Община Сливен в този национален граждански одит“, каза Таня Балабанова - гл. експерт в дирекция „Административно информационно обслужване“, длъжностно лице по ЗДОИ.

Резултатите бяха обявени официално на онлайн пресконференция от д-р Гергана Жулева – изпълнителен директор на Фондация Достъп до обществена информация /ПДИ/.

Нивото на прозрачност през 2020 г. беше оценено прецизно и обективно с точкова система по 119 индикатора за общините. Индикаторите са в четири групи:

Институционална информация – функции, структура, оперативна информация, информационни масиви;

Секции „Достъп до информация“ и тяхното съдържание според изискванията на ЗДОИ;

Бюджетна прозрачност, обществени поръчки и интегритет;

Регистрация, уведомяване на заявителя, решение по заявлението, подадено по електронен път и начин на предоставяне на информацията.

В периода 10 февруари – 15 април 2020 г. екип експерти от Програма Достъп до информация прегледа и оцени интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

За поредна година в своето проучване Граждански одит на активната прозрачност Програма Достъп до Информация (ПДИ) изследва в отделна секция дали органите на изпълнителната власт публикуват своите основни финансови документи, информацията, свързана с провежданите обществени поръчки и декларациите за имущество и интереси на служителите си.

В рамките на проучването са подадени по електронен път и 562 заявления с искане за предоставяне на следната информация: актуализирания за 2019 г. Списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна. Публикуването на този списък е задължително с измененията в ЗДОИ (чл. 15а) от края на 2015. 265 общини получиха такова заявление, сред които и нашата община.

Целта беше да се проследи работата по електронните заявления – регистрация, уведомяване на заявителя за полученото заявление, предоставяне на информацията по електронен път, спазване на сроковете. „Ето защо беше поискана информация, която органите на власт имат задължение да изготвят и публикуват на своите интернет страници (чл.15 а ал.3). Община Сливен, както винаги отговори бързо за 4 дни, много преди да изтече 14-дневният законоустановен срок и спази всички разпоредби на ЗДОИ при работа с електронни заявления“, каза Таня Балабанова.

Тя припомни, че и през миналия мандат Общината ни получи 2 национални признания за работата си по ЗДОИ: най-високото отличие – статуетката Златен ключ през 2016 г. и беше на първо място по рейтинг на активната прозрачност сред всички институции в България на местно и централно ниво.

Общината ни два пъти е носител на Златен ключ от приемането на ЗДОИ. Има и награда за най-добър сайт по отношение на ЗДОИ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев