Община Сливен
Областна администрация Сливен

Какво реши Областният кризисен щаб?

Bojurski
04.05.2020 / 15:47

Мерките, които ще бъдат предприети във връзка с усложнената обстановка с разпространението на Ковид-19 и инфектирания медицински персонал в Сливен, бяха обсъдени от кризисния щаб на 4 май, на извънредно заседание под председателството на областния управител Чавдар Божурски.

От 30 април е преустановен приемът в инфекциозното отделение на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ заради установяването на седем инфектирани лица от медицинския персонал, сред които и двама лекари. Всички са работили на първа линия със заразени пациенти. Продължава лечението на 14-те пациенти в отделението, както и на две контактни лица. Новите случаи се насочват към Военната болница. Ръководството на болницата заедно с началника на отделението д-р Милена Ченкова и здравните власти са направили график за последващо възобновяване дейността на отделението в пълен капацитет. На 13 май ще бъде извършена цялостна дезинфекция. На 14 и 15 май отново ще бъдат проведени контролни изследвания на целия персонал и при установяване на отрицателни резултати се очаква на 18 май да започне отново приемът на пациенти. В отделението са командировани двама лекари – специалист по фтизиатрия и доброволец-специализант по пулмология, както и четири медицински сестри. През следващите дни всички отново ще преминат обучение за спазването на специфичните мерки за безопасност при работата в условията на Ковид-19. Работата в отделението ще се извършва на екипен принцип, което ще минимализира риска от заразяване на персонала.

МБАЛ-Сливен към Военно-медицинска академия е в готовност да осъществява лечение на нови, инфектирани пациенти през този период. Лечебното заведение разполага с 20 легла, лекари-инфекционисти и обучен персонал. Разкрити са още 10 легла за Ковид-19 в частните МБАЛ „Х. Димитър“ и 5 – в МБАЛ „Царица Йоанна“, където също ще се осъществява прием при нужда. Епидемиолозите на РЗИ са провели обучения с медицинския персонал в тях.

Центърът за спешна помощ, областната и военната болница в Сливен, които са на първа линия, са снабдени от началото на епидемията с необходимите лични предпазни средства за медицинския персонал и с дезинфектанти.

Заседанието започна с почит към паметта на д-р Илияна Иванова от инфекциозното отделение в областната болница, която като лекар на първа линия изгуби битката с коронавируса. Бяха изказани съболезнования към близките и колегите й. По информация от здравните власти, предполага се, че д-р Иванова е била инфектирана от придружителка на пациент, която е била с наложена домашна карантина. Членовете на семейството на загиналата лекарка са с положителни проби и са на лечение. Състоянието им е добро.

На заседанието бе подчертано, че гражданите стриктно трябва да спазват противоепидемичните мерки и в новите условия на облекчен режим за придвижване, възможности за разходка и спорт, тъй като социалната дистанция, носенето на лични предпазни средства при определени условия и др. са доказали ефекта си за ограничаване на разпространението на заразата.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев