Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът Стефан Радев: Убеден съм, че ще преодолеем кризата!

Stefan_Radev
28.04.2020 / 15:12

- Г-н Радев, близо 50 дни вече България се намира в извънредно положение. Каква е ситуацията в Сливен като организация, като леглова база и като всички мерки, които са предприети в борбата с Ковид-19?

- Започваме с легловата база, тъй като това е въпрос, който през последните дни се третираше разнозначно. Разпространяваше се грешна информация, че е изчерпан капацитетът на легловата база на болниците в Сливен. Това не е така. Леглата, които са регистрирани за приемане на болни с коронавирус в двете инфекциозни отделение на МБАЛ ,,Д-р Иван Селимински” и МБАЛ-Сливен Военномедицинска академия, разполагат с 48 легла. Към момента заболелите са около 20 души, които са настанени за болнично лечение в тези отделения. Отделно, двете болници имат планове, с които част от отделенията могат да бъдат превърнати в отделения за борба с коронавирус и броят на леглата да наброява общо 300. Освен това по заповед на здравния министър, частните болници също трябва да създадат организация и да могат да приемат заразени с вируса. Такива са МБАЛ ,,Хаджи Димитър” и МБАЛ ,,Царица Йоана”. Вече тече такава организация. Идеята е там, без да е изчерпан капацитетът на големите болници, да се приемат по-леки случаи и хора, които изчакват да им бъде потвърдена диагнозата. Така че има капацитет, никой не е върнат и се надявам да не се стига до мобилизация на целия ресурс на системата. По-голямата опасност е човешкият фактор, това, че имаме вече няколко заразени медицински специалисти, а те са най-ценния ресурс на системата. Надявам се тази ситуация да бъде овладяна и да се избегне заразяването на други медици.

- Веднага след въвеждането на извънредното положение в страната, Сливен беше един от градовете или първите по статистика, който се беше предпазил от заразени с Ковид-19. В последствие вече и в Сливен и в областта имаше установени случаи на болестта. Какви мерки бяха предприети и какво се прави в момента за намаляване на заразените?

-Още от първите дни на тази вече световна криза анализираме рисковете, които възникват, и които биха могли да възникнат и оттам предприехме поетапно различни мерки. Над 50 са предприетите от Общинския кризисен щаб мерки. Основната цел е да намалим физическата дистанция между хората и оттам възможността да се разпространява вирусът. Като започнем от мерките, насочени към транспорта, освобождаване от плащане на Синя зона, премахване на намалените билети в градския транспорт. По този начин, от една страна стимулираме хората да използват повече личните си автомобили, по-малко да се натоварва градският транспорт, от друга страна, да стимулираме хората да го ползват само при необходимост. Мерките на Общинския пазар бяха свързани с регулиране на движението там, за да разпределим потока от хора. В началото го бяхме затворили в събота, когато се събират най-много хора, така че едновременно да дадем възможност на производителите на зеленчуци да имат възможност за реализация и на разсад, на който сега е сезонът, да дадем възможност и на хората да си купуват прясна и качествена продукция, в същото време да намалим риска от разпространение на вируса. Мерките са едновременно твърди, но и балансирани, с оглед на това да не нанасят огромни щети на различни сфери от живота на нашата общност. И разбира се, една от най-ранните ни мерки - анализът ни показа, че в кв. ,,Надежда” ще има най-голям риск от разпространение на заразата поради гъстотата на населението. Той е може би един от най-гъсто населените квартали в България-с около 20 хил. човека. Част от населението там е с по-нисък социален статус, с по-ниско ниво на грамотност и знаехме, че нашите предписания по-трудно ще достигат до живущите там. Затова още в самото начало на кризата предприехме две стъпки - 24-часово повишено полицейско присъствие на входа на квартала, за да не се допуска излишно движение на хората - ако не е заради работа, покупки, заради лекари или аптеки. Тези постове да ги предпазват от това да поемат излишни рискове и те самите, да се борят със струпването на големи групи на едно място. Освен това, много важната информационна кампания в квартала, която тече още от първите дни, включително и на техния майчин език, на някои от възрастните хора. Основната ни цел е да постигнем разбиране на мерките в най-широк кръг от общността, за тяхната цел, която е предотвратяване на заразяване, да спасяваме човешки животи, за да могат те ефективно да се изпълняват.

-Постепенно с въвеждането на тези мерки, какви бяха резултатите от въвеждането им, въпреки че на много места бяха предприети такива мерки. Като, че ли не навсякъде се спазваха?

- Въпросът със спазването на мерките стои в цялата в цялата страна и не само в България. Налагат се много санкции, има вече три осъдителни присъди за неспазване на карантината, над 500 акта за различни нарушения на мерките. Като цяло за града бих казал, че мерките се спазват, има дисциплина, видно е и по празните улици, с изключение на времето, в което хората се придвижват до работните си места. Тази наказателна репресия, която налагаме спрямо нарушителите, е важна, но не е достатъчна като действие. Затова подчертавам, че е много важна информационната кампания и това да постигаме съдействието на всички общности в града ни. Затова днес над сто човека в кв. "Надежда" обикалят улиците – от къща на къща, за да запознават отново и отново хората с рисковете и с това какво е най-добре да предприемат като поведение, така че да се запазват от заразяване.

- Отрази ли се разпространението на Ковид-19 върху бизнеса в Сливен?

 

- Отрази се много сериозно, както и на финансите на Общината. Цели сектори - секторът на услугите, на транспорта, силно са засегнати и големи производства, които работеха с чужди партньори, на практика спряха да работят. Радвам се, че вече има индикации за възобновяване на някои от тези производства. Със сигурност това ще е най-дългосрочната последица от тази пандемия. Убеден съм, че ние ще овладеем кризата със самия вирус, здравните проблеми и последствията от нея. Убеден съм, че преодолеем и икономическата криза. Дори се надявам в рамките на година, две или три, да излезем по-силни от тази сложна ситуация. Не бива обаче да допускаме, борейки се за живота и здравето на хората, да губим човешкото в себе си. Казвам го по повод на тази кампания, която се проведе през последните дни – да обвиняваме една или друга социална група, което определено не помага на никой. Имаме нужда от обединените усилия на всички. Вирусът не познава етноси, не познава кой е богат или беден, кой е образован или кой не е. Всички са заплашени и са необходими усилията на всички, за да се справим.

- Постепенно в страната се разхлабиха някои от мерките. В община Сливен как се процедира в случая?

- Ние от самото начало се опитваме да бъдем балансирани и да не залитаме в крайности. Предприехме мерки, които на практика засилват ограниченията. Предприехме нов начин на карантиниране, да не се карантинира отделно лице, особено в гъсто населените квартали, където се казва, че карантина трудно може да се спазва с още 15 души в една къща. Заедно с карантинираните лица ще бъдат карантинирани и лицата от цялото домакинство. Ако се налага, също и съседни къщи, част от улица или цяла улица, дори и каре от улици в такива квартали. Смятаме, че това ще даде възможност за по-ефективно спазване на карантината или последиците от спазването й да бъдат много по-ефективни. В същото време това ще означава стотици хил. допълнително карантинирани хора, ще означава и необходимост да им се оказва помощ в тази ситуация. Работим и вече по това Общината да изпълни проект, свързан с назначението на хора, които да подпомагат карантинирани лица на територията на общината с покупки, съдействие и по дейности, от които ще имат нужда, така че никой да не е сам в това изпитание. Работим и по организацията на мярката, свързана с новата заповед на министъра на здравеопазването, с която се отварят парковете за деца, за деца с родители, за хора с домашни любимци. Така децата ще могат да се радват на пролетта, респективно, родителите да получат глътка въздух и облекчение от дългия период на изолация.

-Много дарители помогнаха, включително направихте и така наречената Хранителна банка в зала "Васил Левски" в Сливен. Тези дарения достигнаха до гражданите. Предполагам, че имате информация какво е тяхното мнение по този въпрос?

- Използвам случая да благодаря първо на всички, които се включиха в кампанията за дарения, не само на храни, но и на медицински изделия, необходими средства за дезинфекция на улици. Общинската хранителна банка вече заработи, има раздадени пакети на нуждаещи се хора, има голям брой на подадени молби, които се обработват. Молбите се проверяват и всички пакети ще достигнат до нуждаещите се. Много благодаря и на доброволците, които се включват в тази кампания. Тук ще разчитаме и на новата структура, която ще се занимава целево с това да помага на хора в нужда.

Интервю на Канал 3

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев