Община Сливен
Областна администрация Сливен

Германски имунолог: Серум срещу COVID 19 може да се прави в Сливен!

02.04.2020 / 12:56

Вече е факт, че COVID-19 блокира нормалния живот на човечеството. Учени от цял свят умуват върху лек за вируса. Сред тях е германският имунолог и ветеринарен лекар доц. д-р Волфганг Герхард Люпке, който от 40 години работи в България. Пред "Труд" той обяви, че има рецепта за защита от грипа.

- Доцент Люпке, вярно ли е, че имате рецепта против коронавируса? Да не би да сте открил ваксина?

- Не е ваксина. Ще ви обясня. Аз съм ветеринарен лекар, вирусолог и имунолог. На база на солидния си опит знам, че ваксина в близко време не може да бъде вкарана в действие. Родният ми град Пазевалк е побратимен с китайския Ухан, където първо пламна епидемията. Там вече изпробват серуми от оздравели хора, за да предпазват останалите. Това е правено и преди, по време на епидемията от ебола. В България и на много други места по света обаче няма достатъчно преболедували, така че този вариант не става. Но има друг, бърз вариант за производство на серум, който аз предлагам. Той може да спаси хиляди хора, докато ваксината стане готова. Защото ще помогне на здрави – за профилактика, и на вече заразени – за ограничаване на щетите. В Италия виждаме, че те вече са трагични. Там липсват достатъчно апарати за обдишване на тежко болните, излекуваните са единици, а действията на властите дават почти нулев резултат.

- Как се приготвя вашият серум?

- От болни хора се взема материал, който се размножава и се инжектира на телета. След това с тяхната кръв може да се произведе хиперимунен серум, който да се използва под формата на аерозол за изграждане на пасивен имунитет и за лечение на вече заболели. - Защо точно на телета да се инжектира?

– Защото телетата не се разболяват от коронавируси и бързо изграждат антитела точно срещу този щам, който сега мори човечеството. Получава се кръстосан имунитет. Затова серумът ще е особено полезен, докато бъде направена ваксина. Той може да се произведе по-бързо от препаратите против малария, които дават добър резултат за лечение на COVID-19, но все още са твърде ограничени.

– Колко време е нужно за производството на серума от телета? – Максимум един месец. Ако днес инфектираме телетата, след 14 дни вече ще има обилни количества антитела, а след 3 седмици ще разполагаме с високотитърен хиперимунен серум. Ефектът от него е 100% гарантиран. При заразени хора коронавирусът атакува клетка и се размножава вътре, като използва обмяната на веществата в нея. След това се излъчва многократно размножен, за да напада други действащи клетки. Но това е палиативна мярка. За да се спре заразата, е нужен аерозолът. При прилагане през известни интервали той създава антитела, които отблъскват вируса, преди той да се е настанил в клетките на дихателния тракт. При вече заразени с първични симптоми аерозолът блокира вируса, когато размножен той излиза от заразена клетка, т.е. ограничава тежките поражения.

– Този аерозол няма ли да е опасен за тежко болните? Те повечето, казват, са хора с хронични белодробни и сърдечни заболявания?

– Нали ви казах, че серумът е аерозол? Ние ежедневно дишаме толкова отрови! Антителата в аерозола можем да сравним с полените. Но, за разлика от тях, те няма да предизвикат алергична реакция.

– Вие представихте ли проекта си на нашите власти? – Първо опитах да го представя в Германия, защото знам, че там има възможности бързо да се реализира. А и работя за немска организация, която обяви готовност да инвестира в него. Писах до Централния институт по заразни болести „Роберт Кох“ и получих отговор, че ще проверят предложението ми. Уведомих с писма канцлера Ангела Меркел, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, а съвсем наскоро – и папата, и президента на САЩ Доналд Тръмп, защото проблемът е глобален.

– А не уведомихте ли българските институции за откритието си?

– Ето, правя го сега чрез вестник „Труд“. И се надявам уважаваните експерти в Националния кризисен щаб да разберат, че това е спасение. Познавам премиера Бойко Борисов от времето, когато беше кмет на София. В столицата имаше кучкарник, който работеше като място за убиване на четириноги. Ние го трансформирахме в кастрационен център. Борисов действаше много делово. Той е най-подходящият човек, който може да овладее тази кризисна ситуация. Разбира се, заедно с Народното събрание и с президента. Нито една страна не е подготвена за този бич, но Министерският съвет на България се справя отлично и в момент, когато всичко нужно липсва, успява да набави бързо най-необходимото и да търси още резерви.

– Къде у нас може да се произведе серумът?

– Подходящо място е институтът по шапа в Сливен. Там можем да проведем експериментално заразяване на 20-30 телета. Животните ще са опасни в първите 4-5 дни, после започват да произвеждат антитела и вирусът вече не се излъчва от тях. С елементарна хигиена и с предпазни средства ангажираните с проекта хора ще са защитени в този рисков период. А само след месец ще можем да спасяваме заразени и да предпазваме здрави. България има възможност да стане еталон и да я сочат като световен пример. Тук съм от 40 години и смятам, че страната го заслужава, защото се преобразява към добро.

Проф. д-р Волфганг Герхард Люпке е завършил ветеринарна медицина в София. Преподавател е по „Животновъдни технологии“ във великотърновския филиал на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив. Работи и за немската организация Regionwelt, чрез която подготвя проект за съживяване на селата чрез подпомагане на животновъдството и земеделието. / Интервю във в. Труд - със съкращения/

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев