Община Сливен
Областна администрация Сливен

311 легла в държавни и частни болници са предвидени за лечение на пациенти с COVID-19

27.03.2020 / 16:01

Дейността на структурите от системата на здравеопазването в област Сливен в усложнената обстановка от разпространение на COVID-19, въведените противоепидемични мерки и готовността за реакция при очаквано увеличение на пациентите с коронавирусни инфекции бяха теми на поредното заседание на Областния медицински съвет. То бе свикано на 27 март от областния управител Чавдар Божурски с участието на ръководители на лечебни заведения и на съсловните организации. В него участваха и представители на частни болници. Съгласно заповед № 159 на здравния министър от 27 март, частните болници също са включени в извършването на наблюдение и лечение на заразени пациенти.

На територията на областта пациентите ще бъдат приемани в инфекциозното отделение на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, до запълването му. Пациенти ще бъдат настанявани и в инфекциозното отделение на МБАЛ – Сливен към ВМА – София. Областната болница, както военната болница, общинската МБАЛ „Св.Петка Българска“ в Нова Загора и частните МБАЛ „Хаджи Димитър“ и МБАЛ „Царица Йоанна“ при необходимост са в готовност за трансформиране на отделения, в резултат на което ще бъдат разкрити общо 311 болнични легла за пациенти без и пациенти с усложнения.

„Всеки ден, съвместно с институциите, решаваме проблеми, породени от създадената обстановка. Възникват казуси, свързани с работата Ви, които решаваме без отлагане. Искам да чуя мнението на Ви и да обсъдим готовността за взаимодействие“, заяви на заседанието областният управител Божурски.

Към 27 март 639 лица в област Сливен са с обявена карантина, като 398 от тях са в община Сливен, 113 – в община Нова Загора, 74 и 54 – съответно в община Котел и община Твърдица. На 509 души от общия брой са връчени предписания за задължителна карантина. Органите на реда са извършили 578 проверки са спазването на карантината, като са установени 5 нарушения. 12 души са отпаднали от наблюдение. „Нашият фронт се разширява непрекъснато, колеги“, заяви директорът на РЗИ д-р Петя Балулова.

 

Здравните инспектори са направили 53 проверки по сигнали. 47 проверки са осъществени с ОДБХ, РЗОК, МВР или Инспекцията по труда за спазването на разпоредените мерки в търговски обекти, предприятия, хранителни заведения. Проверени са болници и аптеки. 200 сигнала, подадени от граждани, са насочени към МВР и други институции. Д-р Балулова отговори на въпроси, поставени от съсловната организация на общопрактикуващите лекари и регионалната колегия на БЛС. Отново бе направена препоръка заведенията от доболничната помощ да създадат филтри и изолатори за съмнителните случаи на инфекции от коронавирус, както и да въведат правила спрямо пациентите си при възможност да посещават лекарите си с лични предпазни средства. Очакват се допълнителни доставки чрез държавата и БЛС на лични предпазни средства за лекарите и медицинския персонал. Уточнен е алгоритъмът, по който общопрактикуващите доктори известяват мобилните спешни екипи при съмнения за болен, транспортирането му и настаняването му в болнично заведение. На карантиниране вече подлежат не само лицата, които са пристигнали от рисковите държави, обявени преди дни от здравното министерство. Със заповед на Министъра на здравеопазването наблюдение ще се извършва спрямо лицата, пристигнали от всички държави със случаи на коронавирус.

 

------------

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев