Община Сливен
Областна администрация Сливен

Важно съвещание при Окръжния прокурор

18.03.2020 / 12:16

Областният управител Чавдар Божурски участва в съвещание с ръководителя на Окръжната прокуратура – Сливен Пламен Стефанов, директора на РЗИ д-р Петя Балулова, ръководителя на Районната прокуратура – Сливен Иван Иванов, директора и зам. директора на ОД на МВР ст.комисар Димитър Величков и комисар Веселин Василев, началника на РУ на МВР – Сливен гл. инспектор Димитър Кикьов. Съвещанието се състоя във връзка с практическото приложение на заповед №130 от 17 март 2020 г. на Министъра на здравеопазването относно поставянето под задължителната карантина на лицата, пребивавали в рискови държави с разпространение на коронавирусни инфекции.

На съвещанието бе взето решение как ще се процедира конкретно при прилагането на министерската заповед. Предписанията за подставяне под 14-дневна карантина ще бъдат изготвяни от РЗИ. Те ще бъдат връчвани на лицата, спрямо които е задължителна тази мярка, от органите на МВР в процеса на осъществявания контрол за спазването й. Ако в процеса на контрол бъдат констатирани евентуални нарушения, ще бъдат образувани досъдебни производства срещу нарушителите по чл.355 от Наказателния кодекс.

Припомняме, че с цитираната заповед на здравния министър бе разпоредена задължителна карантина за срок от 14 дни в дома или на друга място за настаняване на лицата, пристигащи от Китайската народна република, Ислямска република Иран, Бангладеш, Република Индия, Република Малдиви, Федерална демократична република Непал, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Кралство Испания, Италия, Република Корея, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Федерална република Германия, Кралство Нидерландия и Швейцария.

Член 355 от НК, обнародван в брой 23/2020 г. на Държавен вестник, предвижда наказателна отговорност за лицата, които нарушават наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 хил.лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил.лева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев