Община Сливен
Областна администрация Сливен

Мерки за превенция срещу разпространението на коронавирус

17.03.2020 / 12:58

 

Областният управител Чавдар Божурски препоръчва на управителите на магазини за хранителни стоки да определят период от време, през който приоритетно да бъдат обслужвани възрастните клиенти с оглед на уязвимото им здравословно състояние. Повод за препоръката са постъпилите в Областния кризисен щаб сигнали за струпване на чакащи възрастни лица на опашки в търговските обекти. Чавдар Божурски призова още хората от третата възраст да се възползват от възможността, която им предостави община Сливен, с разкриването на горещ телефон, на който се подават заявки за покупки на лекарства и храни от първа необходимост за самотноживеещи и лица със затруднения. Такива телефони ще бъдат разкрити и в останалите общини на областта, за което гражданите ще бъдат своевременно информирани.

Областният управител апелира гражданите да подават сигнали на горещите телефони или на тел.112 в случаи на опити за измами, за нарушаване на домашна карантина или за лица, които са се завърнали от рискови държави, но не са уведомили здравните власти. Публикуването на сигналите в социалните мрежи, вместо веднага да бъдат информирани институциите, забавя реакцията на компетентните органи и създава риск за здравето на околните.

В четирите общини на област Сливен вече се създават съвместни екипи от представители на МВР и общинските администрации, които ще извършват проверките за спазване на домашната карантина съгласно взетото решение на последното заседание на Областния кризисен щаб. С решение на щаба общинските кметове и общинските съвети следва да обмислят възможностите за съкращаване на срока на действащия вечерен час за непълнолетните с цел превенция срещу разпространението на коронавирус.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев