Община Сливен
Областна администрация Сливен

Язовир „Асеновец” се пълни ли пълни

12.03.2020 / 12:28

Нивото на язовир "Асеновец" е повишено за последните 20 дни с 1 млн. куб. метра. Това обяви кметът Стефан Радев и добави, че към момента в съоръжението има около 8.5 млн. куб. м. вода

"До този момент ВиК Сливен подава регулярно вода за водоснабдяването на града, въпреки сухата година. Спекулациите, които се появиха, че градът ни ще бъде като Перник, не са верни", каза още Радев.

По думите му, при сушавата година голяма част от водата идва от помпените системи - Тунджа, Мечкарево и Гергевец, което струва доста по-скъпо като ел.енергия на ВиК.

"Ако града се снабдява само от системи от Тунджа, разходите на месец ще са с 300 хил. лв. повече, което е сериозна сума. Имаме уверенията на МРРБ, че с регистрацията на холдинга, който да обедини ВиК-а дружествата, ще бъде осигурено финансиране и на сливенското дружество, което има задължения към Басейнова дирекция", коментира още градоначалникът.

Според него, дружеството трябва да се капитализира, за да посрещне това задължение и да гарантира при продължаваща суша трайното водоснабдяване на града.

Общият обем на "Асеновец" е 30 млн. куб. м. вода, а надеждите са, че през пролетта язовирът да се напълни.

„И сега количество е достатъчно да се гарантира водоснабдяването на града, въпросът е на каква цена ще е то", каза още Радев. /Дарик/

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев