Община Сливен
Областна администрация Сливен

ТЕЦ – Сливен минава на газ

02.03.2020 / 16:25

ТЕЦ - Сливен възнамерява да премине от въглища изцяло на газ и малко количество модифицирано гориво /RDF/. Това съобщи председателят на борда на директорите на сливенската топлоцентрала инж. Ангел Ангелов. По този начин от топлофикация ще намалят до минимум вредните емисии, поясни инж. Ангелов. В момента ТЕЦ - Сливен очаква ново разрешително за използване на по - екологично гориво, като амбицията на дружеството е изцяло да премине към екотехнологии до края на 2025 година.

"Искам да уверя хората, че ще направим всичко възможно да бъдем в крак с времето, и да произвеждаме и ел и топлоенергия по възможно най-екологичен начин", заяви Ангел Ангелов.

В момента ТЕЦ - Сливен е единственото дружество в страната, което има разрешително за изгаряне на RDF, като се очаква решението на МОСВ за ново количества биогориво. Пред своя край е и проекта за газификация на основния котел на топлоцентралата. В момента ТЕЦ-Сливен използва въглища и минимално количество RDF, като не възнамерява да внася от чужбина. За котела се използва суровина от регионалното депо в Хаджидимитрово и софийския завод за сепариране на отпадъци.

От ТЕЦ- Сливен се надяват и да не поскъпнат водородните емисии, защото увеличаване на цената им би довело до драстично покачване цената на парното. В момента се плащат 25 евро на тон, но прогнозите са за 50 евро. Именно заради това от ТЕЦ- Сливен преминават към по- екологични горива, за да запазят своите абонати. Все още не е ясно, какви ще бъдат цените за отопление през следващия сезон, но от централата се надяват, че поставянето на индивидуални разпределителни уреди ще позволи на абонатите сами да контролират консумацията. До тази година ТЕЦ- ът в Сливен бе един от малкото в страната, които предоставяха на своите абонати парно с преференциални договори - с пределна цена и отопление на обем.

По думите на ръководството на централата, по- високите сметки за парно за предходния месец при преференциалните договори се дължат на по- голямата консумация на битовогореща вода. "Всеки, който се съмнява, че сметката му е завишена, може да се обърне към ТЕЦ- Сливен за съдействие. В случай, че се установи грешка, могат да бъдат направени корекции," посочи Ангел Ангелов. "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев