Община Сливен
Областна администрация Сливен

Яз. „Асеновец” на парламентарен контрол

28.02.2020 / 19:53

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров призова местните ВиК дружества да ползват и алтернативни водоизточници извън язовирите. Това стана по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски питания за състоянието на язовирите „Асеновец“ и „Камчия“. Освен язовир „Асеновец“ има още пет системи, от които може да се водоснабдява Сливен, каза Димитров. По думите му язовир „Асеновец“ е едногодишен изравнител и регистрираният приток през 2019 г. е 14,07 млн. куб. м, който е характерен за суха година. За същата година ВиК дружеството е използвало 22,351 млн. куб. м вода от язовира без да бъдат ползвани алтернативни водоизточници.

Министърът каза, че миналата година язовирът е точен непрекъснато без да се ползват алтернативи, в резултат на което тази година е с по-ниско ниво. Предвид намаляващия обем на язовир „Асеновец“ през ноември 2019 г. управителят на ВиК-Сливен е информиран за необходимостта да бъдат предприети действия за включване на източници на алтернативно водоснабдяване от подземните водоизточници с цел ограничаване на водовземането от язовира и недопускането на водна криза в Сливен.

С месечния график на използване на водите от язовир „Асеновец“ е започнало постепенно редуциране на месечните лимити като през декември са разрешени 1,8 млн. куб.м, през януари – 1,5 млн.куб.м, а през февруари – 0,709 млн.куб.м. Към 19 февруари 2020 г. язовир „Асеновец“ е с обем 7,898 млн. куб. м, регистрирания приток за януари е в три пъти по-малко от прогнозния приток за много суха година.

На ВиК и Община Сливен е препоръчано с цел осигуряване на допълнителни количества за питейно битово водоснабдяване на Сливен да предприемат спешни действия по реконструкция и включване в експлоатация на речното водохващане на река Колешница, в което по данни на ВиК протичат между 346 и 500 л/с. Това е възможност за Сливен да възстанови водоползване, което е имал преди да се създаде язовира, каза Димитров. При реализиране на приток през 2020 г. характерен за много суха година и при използване на води с месечен лимит до половин милион куб. м водоподаването ще бъде осигурено за над 12 месеца. /Блиц/

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев