Община Сливен
Областна администрация Сливен

Няма опасност от фалит на ВиК - Сливен

23.02.2020 / 11:18

„Няма непосредствена опасност от фалит на ВиК Сливен, все пак основният кредитор на дружеството е държавата – чрез НАП и Басейнова дирекция Пловдив. Смятам, че във възможностите на държавата, на Общината, на самото дружество е да намери решение на този проблем“.

По този начин кметът Стефан Радев коментира изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров от миналата седмица, че ВиК Сливен е пред фалит.

Стефан Радев поясни още, че лошото финансово състояние на ВиК Сливен се дължи и на нарасналите разходи за ел. енергия след като за водоснабдяването на града вече се ползва и помпажна вода, освен тази от язовир „Асеновец“. „Разходът може да стигне до 300 хил. лв. на месец допълнително за ел. енергия, ако се използва само помпажна вода, което е много сериозна сума, ако тя се натрупа, става повече от 3 млн. лв. за година. Това няма как да се покрие от собствените средства на ВИК, в същото време цените не са гъвкави за такива ситуации, допълни той.

Отделно от това, ВИК Сливен е в много трудно финансово състояние от доста години заради натрупани стари задължения към Басейнова дирекция. „Имаха доста дела, които водеха, в момента по голяма част от делата има излезли решения. ВиК е в процес на това да договори, включително и с НАП, които събират вземанията, разсрочване във времето на тези задължения така,че да не затрудняват те текущата работа“, коментира Радев.

По думите му, генералното решение, на което се разчита е създаването на холдинг на ВиК дружествата и увеличаване на капитала на ВиК Сливен, за да се покрият старите задължения.

Дарик радио

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев