Община Сливен
Областна администрация Сливен

Предстои ваксинация на птиците в селата

20.02.2020 / 17:21

В 10-километровите зони около птицефермите предстои ваксинация срещу нюкясълска болест

 

Кметовете и кметските наместници на населените места трябва да представят на ветеринарните лекари в общините списъци с имената на стопаните и броя на птиците, които отглеждат в домашните си стопанства, разпореди в своя заповед областният управител Чавдар Божурски. Това се налага заради предстоящата ваксинация на домашните птици срещу вирусното заболяване „нюкясълска болест“. Превантивните мерки срещу заразната болест, известна още като „псевдо-чума по птиците“, бяха обсъдени на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия на 20 февруари.

 

Огнища на нюкясълска болест са открити на територията на Румъния. За да не се допусне нахлуването й в страната, ще бъде извършена ваксинация на птиците в населените места, които попадат в 10-километровата зона около индустриалните ферми. На територията на Сливенска област, по предварителни данни, в такива зони са 52 населени места в общините Сливен и Нова Загора.

 

Едновременно с превенцията срещу псевдо-чумата се засилват мерките за биосигурност във връзка с инфлуенцата по птиците. Засега в област Сливен няма регистриран случай на заболяването, което е заразно и за човека. Областната дирекция по безопасност на храните е в епизоотична готовност: започват проверки с участието на орнитоложките дружества и държавните лесничейства за наличието на болни мигриращи диви и живеещи в урбанизирана среда птици; засилва се ветеринарният контрол. Със заповедта на областния управител се разпорежда отглеждането на домашни птици да става само в закрити и затворени пространства. Забранява се провеждането на пазари и изложби за птици в област Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев