Община Сливен
Областна администрация Сливен

Областният управител заряза лозето на "Ветровитите хълмове"

Loze 2
14.02.2020 / 14:23

Областният управител Чавдар Божурски бе гост на „Ветровитите хълмове“ в Деня на лозаря и виното. Той символично заряза лозето към комплекса с винарна, създадени преди 15 години по първия за страната проект в областта на селското стопанство, финансиран със средства от предприсъединителните европейски фондове. Лично Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий освети лозята и пожела на новите наематели на обекта от фирма „ВНН 2016“ много здраве и добра година, с богата реколта. Лозето е с обща площ от 470 дка, 70 дка от които са млади, тригодишни насаждения. Сред сортовия състав се открояват „сира“ и отглежданият единствено на това място в Сливенска област „александрийски мускат“.

Гости на празника бяха ръководители на държавните структури в Сливен, сливенски предприемачи, кметове на близките населени места, близки и партньори на стопаните.

На територията на област Сливен се отглеждат 56 490 дка винени сортове лозя и 1 380 дка – десертни, съобщи директорът на Областната дирекция по земеделие Тодор Братанов. През последните години се отбелязват ръст на площите с този вид трайни насаждения. Създадени са и нови, с винарски изби към тях. Сред четирите общини в областта най-много лозови насаждения се отглеждат в Сливенската.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев