Община Сливен
Областна администрация Сливен

Спор за заплатите на кметове

03.02.2020 / 15:11

Областният управител Чавдар Божурски оспорва пред съда решения на Общинския съвет в Твърдица, а други две връща за ново разглеждане.

Оспорваните пред Административния съд в Сливен решения са свързани с един и същ казус - определяне размера на трудовите възнаграждения на Кмета на община Твърдица и на кметовете и кметските наместници на малките населени места.

С решение № 3 от 4 декември 2019 г. Общинският съвет е отхвърлил предложение на Кмета за увеличение на посочените трудови възнаграждения. Гласувано е предложение, внесено от съветник по време на заседанието, заплатите да останат същите, без промяна. Областният управител върна решението, тъй като то е прието без да бъдат посочени мотиви. При повторното обсъждане на 6 януари 2020 г. е прието решение №6, с което е било потвърдено решение № 3, като отново липсват ясни и конкретни фактически основания за приемането му. Въз основа на това Областният управител сезира съда с аргумента, че гласуваното решение не е оформено и внесено по предвидения от законите ред, което води до неговата незаконосъобразност. Първото заседание по образуваното административно дело вече е насрочено.

Със заповеди на областния управител Чавдар Божурски бяха върнати за повторно обсъждане решения №13 и №14 на Общинския съвет в Твърдица, приети на заседание от 10 януари 2020 г. С тези решения съветниците са дали съгласие двама граждани в затруднение да получат еднократна финансова помощ, но гласуването не е било поименно, каквито са изискванията на закона.

Заповедите за оспорените и върнатите за ново обсъждане решения са публикувани в сайта на областната администрация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев