Община Сливен
Областна администрация Сливен

Забранява се отглеждането на домашни птици на открито

30.01.2020 / 09:59

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски са разпоредени мерки за повишена епизоотична готовност по отношение на болестта „инфлуенца по птиците“. Мерките бяха разгледани на заседание на областната епизоотична комисия, което се проведе на 29 януари с участието на директори и представители на държавните структури в областта.

Към момента случаи на грип по птиците не са регистрирани в страната. Открити са огнища в Унгария и Словакия. За да бъде предотвратено проникването на болестта, се забранява отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории, както и провеждането на изложби и пазари за птици на територията на Сливенска област. Ще бъде проведена информационна кампания сред населението за мерките за биосигурност в обектите от типа „заден двор“. Със съдействието на орнитоложките дружества, ловните организации и РДГ ще се извършва засилен надзор при дивите птици. От ОДБХ и РЗИ напомниха, че за разлика от африканската чума по свинете, инфлуенцата по птиците може да бъде предадена на човека. Острата зараза се пренася предимно от прелетните птици, заради което в обектите от типа „заден двор“ е задължително отглеждането на птици в покрити пространства.

С цитираната заповед областният управител разпореди още да се свикат общинските епизоотични комисии за набелязване на конкретни мерки срещу птичия грип.

На заседанието на епизоотичната комисия бе съобщено, че продължават проверките на ОДБХ в обектите от типа „заден двор“ за нерегламентирано отглеждане на домашни свине. От 16 януари, когато са започнали те, до момента са проверени два сигнала в община Сливен, обекти в 2 населени места от община Твърдица, четири села в община Нова Загора и пет – в община Котел. На повечето места собствениците сами са заклали животните си и принудително евтаназиране не е извършвано.

Във връзка с неблагоприятната обстановка с разпространението на африканската чума по свинете областният управител Чавдар Божурски изпрати писма до кметовете на общините Сливен, Нова Загора и Котел за необходимостта от свикването на комисии, които да одобрят определените за загробване места за трупове на животни.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев