Община Сливен
Областна администрация Сливен

Няма страшно – Сливен има вода!

26.01.2020 / 15:20

Най-дълго управлявалият експерт във водния сектор на екоминистерството у нас Асен Личев каза:

-По публичните данни, които има към този момент, потенциално застрашен от воден режим е само град Сливен със състоянието на язовир „Асеновец”. Ако не падне сняг до 15 март, към май месец може да се наложи и там да има режим”, обясни Личев.

Той допълни, че водата не е обикновен търговски продукт, а е наследство, което трябва да бъде опазвано и съхранявано за поколенията.

Б. Р. За водата в язовира, че до месец май Сливен няма да имаме проблем, го каза още в началото на годината управителят на „В и К” Севдалин Рашев. А метеоролозите вече отчайват цяла България – суха зима и слаби валежи през пролетта. Но сливенското „В и К” има достатъчно алтернативи край Тунджа, за да не заприлича на Перник.

„В и К Сливен” води една паметна книга от 20 години, където може да се види, че подобно засушаване има цикличност през 7 години. Днешното ниво на язовира не е нещо ново - подобно нямане е имало и други години. За разлика от града, сега в Балкана превалява, но дългото засушаване поглъща падналия снеговалеж и в язовира влиза малко вода. Засега.

Добрин Добрев

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев